Wetterskip Fryslân, de 24 Friese gemeenten, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Fryslân hebben een tweede Fries Bestuursakkoord Waterketen getekend. De blik op de toekomst staat daarin centraal.
De ondertekening van het bestuursakkoord, dat voor de komende vijf jaar geldt, vond plaats op 17 november. In het eerste akkoord, van 2011, stonden met name kwetsbaarheid en kostenbesparing centraal. Dat akkoord was een uitwerking van het landelijke Bestuursakkoord Water, dat ook in 2011 werd gesloten, vertelt Machiel de Vries, programmamanager bij Wetterskip Fryslân. “Het eerste akkoord werd voor een periode van tien jaar gesloten. Daarmee liggen we goed op koers. Daarom was het nu tijd voor een tweede akkoord, waarin toekomstige uitdagingen in de watersector centraal staan.”
In het akkoord spreken de samenwerkende partijen af vier thema’s aan te pakken: innovatie, ruimtelijke adaptatie, samenhang in de waterketen en waterbewustzijn en educatie. De Vries: “In innovatie kunnen gemeenten bijvoorbeeld een rol hebben door pilots te faciliteren en als launching customer op te treden. Verder gaan we bijvoorbeeld met verschillende partijen kijken naar mogelijkheden voor zuiniger watergebruik op de Waddeneilanden in de zomer.”
Op het gebied van ruimtelijke adaptatie gaan de samenwerkende partijen onder meer bekijken of het huidige watersysteem klaar is op hoosbuien en wat er op dat gebied nog verbeterd kan worden. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld van elkaar leren als het gaat om maatregelen voor meer waterberging in particuliere tuinen”, zegt De Vries.
De intensieve samenwerking moet daarnaast zorgen voor meer samenhang van de watersector met andere sectoren en meer samenhang binnen de waterketen.
Voor het vierde speerpunt, waterbewustzijn en educatie, wordt de komende jaren vooral ingezet op het basisonderwijs. “In het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs doen we al veel aan watereducatie. Nu willen we ook jongere kinderen meer gaan betrekken bij het thema water.”
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.