Wetterskip Fryslân, de 24 Friese gemeenten, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Fryslân hebben een tweede Fries Bestuursakkoord Waterketen getekend. De blik op de toekomst staat daarin centraal.

De ondertekening van het bestuursakkoord, dat voor de komende vijf jaar geldt, vond plaats op 17 november. In het eerste akkoord, van 2011, stonden met name kwetsbaarheid en kostenbesparing centraal. Dat akkoord was een uitwerking van het landelijke Bestuursakkoord Water, dat ook in 2011 werd gesloten, vertelt Machiel de Vries, programmamanager bij Wetterskip Fryslân. “Het eerste akkoord werd voor een periode van tien jaar gesloten. Daarmee liggen we goed op koers. Daarom was het nu tijd voor een tweede akkoord, waarin toekomstige uitdagingen in de watersector centraal staan.”

In het akkoord spreken de samenwerkende partijen af vier thema’s aan te pakken: innovatie, ruimtelijke adaptatie, samenhang in de waterketen en waterbewustzijn en educatie. De Vries: “In innovatie kunnen gemeenten bijvoorbeeld een rol hebben door pilots te faciliteren en als launching customer op te treden. Verder gaan we bijvoorbeeld met verschillende partijen kijken naar mogelijkheden voor zuiniger watergebruik op de Waddeneilanden in de zomer.”

Op het gebied van ruimtelijke adaptatie gaan de samenwerkende partijen onder meer bekijken of het huidige watersysteem klaar is op hoosbuien en wat er op dat gebied nog verbeterd kan worden. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld van elkaar leren als het gaat om maatregelen voor meer waterberging in particuliere tuinen”, zegt De Vries.

De intensieve samenwerking moet daarnaast zorgen voor meer samenhang van de watersector met andere sectoren en meer samenhang binnen de waterketen.
Voor het vierde speerpunt, waterbewustzijn en educatie, wordt de komende jaren vooral ingezet op het basisonderwijs. “In het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs doen we al veel aan watereducatie. Nu willen we ook jongere kinderen meer gaan betrekken bij het thema water.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.