0
0
0
s2sdefault

Natuur & Milieu houdt in samenwerking met Het Groene Loket een campagne om de aanleg van groene daken te stimuleren. Volgens de milieuorganisatie kunnen er in Nederland twee miljoen kleinere platte daken gemakkelijk worden vergroend.

De publiciteitscampagne heet Groener met de buren en duurt nog tot en met eind oktober. Ze is gericht op huiseigenaren die een dak met sedumplantjes overwegen. Particulieren die mee willen doen, krijgen korting op de aanschaf van planten en materialen.

De campagneboodschap is dat groene daken fantastische plekken voor bijen, vogels en vlinders zijn en zorgen voor verkoeling bij hitte en wateropvang bij neerslag. Daarmee dragen ze volgens Natuur & Milieu bij aan het leefbaar houden van steden. Zo zijn de daken belangrijk bij het bestrijden van wateroverlast. Zij fungeren als een spons wanneer het regent, omdat de onderlaag en planten water vasthouden.

Readar dat met luchtfoto’s informatie verzamelt, heeft in opdracht van Natuur & Milieu in kaart gebracht hoeveel grijze daken groen kunnen worden gemaakt. Hetzelfde bedrijf had vorig jaar al vastgesteld dat inmiddels een half procent van de daken in Nederland groen is.

In het onderzoek is gekeken naar daken tot 20 vierkante meter, die vooral te vinden zijn op schuren, garages en uitbouwen. De conclusie is dat nog twee miljoen platte daken kunnen worden voorzien van groen. Het gaat bij elkaar om meer dan 21 miljoen vierkante meter. In de gemeente Tilburg is er voor deze vergroening het grootste potentieel, gevolgd door Eindhoven, Enschede, Breda en Rotterdam.


MEER INFORMATIE
Natuur & Milieu over de campagne
Website Groener met de buren
H2O Actueel: kansen groenblauwe daken
Informatie over Nationaal Daken Plan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.