secundair logo knw 1

Een dak met sedumplantjes op een schuur I foto: WeeJeeVee / Wikimedia Commons

Natuur & Milieu houdt in samenwerking met Het Groene Loket een campagne om de aanleg van groene daken te stimuleren. Volgens de milieuorganisatie kunnen er in Nederland twee miljoen kleinere platte daken gemakkelijk worden vergroend.

De publiciteitscampagne heet Groener met de buren en duurt nog tot en met eind oktober. Ze is gericht op huiseigenaren die een dak met sedumplantjes overwegen. Particulieren die mee willen doen, krijgen korting op de aanschaf van planten en materialen.

De campagneboodschap is dat groene daken fantastische plekken voor bijen, vogels en vlinders zijn en zorgen voor verkoeling bij hitte en wateropvang bij neerslag. Daarmee dragen ze volgens Natuur & Milieu bij aan het leefbaar houden van steden. Zo zijn de daken belangrijk bij het bestrijden van wateroverlast. Zij fungeren als een spons wanneer het regent, omdat de onderlaag en planten water vasthouden.

Readar dat met luchtfoto’s informatie verzamelt, heeft in opdracht van Natuur & Milieu in kaart gebracht hoeveel grijze daken groen kunnen worden gemaakt. Hetzelfde bedrijf had vorig jaar al vastgesteld dat inmiddels een half procent van de daken in Nederland groen is.

In het onderzoek is gekeken naar daken tot 20 vierkante meter, die vooral te vinden zijn op schuren, garages en uitbouwen. De conclusie is dat nog twee miljoen platte daken kunnen worden voorzien van groen. Het gaat bij elkaar om meer dan 21 miljoen vierkante meter. In de gemeente Tilburg is er voor deze vergroening het grootste potentieel, gevolgd door Eindhoven, Enschede, Breda en Rotterdam.


MEER INFORMATIE
Natuur & Milieu over de campagne
Website Groener met de buren
H2O Actueel: kansen groenblauwe daken
Informatie over Nationaal Daken Plan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...