secundair logo knw 1

Een dak met sedumplantjes op een schuur I foto: WeeJeeVee / Wikimedia Commons

Natuur & Milieu houdt in samenwerking met Het Groene Loket een campagne om de aanleg van groene daken te stimuleren. Volgens de milieuorganisatie kunnen er in Nederland twee miljoen kleinere platte daken gemakkelijk worden vergroend.

De publiciteitscampagne heet Groener met de buren en duurt nog tot en met eind oktober. Ze is gericht op huiseigenaren die een dak met sedumplantjes overwegen. Particulieren die mee willen doen, krijgen korting op de aanschaf van planten en materialen.

De campagneboodschap is dat groene daken fantastische plekken voor bijen, vogels en vlinders zijn en zorgen voor verkoeling bij hitte en wateropvang bij neerslag. Daarmee dragen ze volgens Natuur & Milieu bij aan het leefbaar houden van steden. Zo zijn de daken belangrijk bij het bestrijden van wateroverlast. Zij fungeren als een spons wanneer het regent, omdat de onderlaag en planten water vasthouden.

Readar dat met luchtfoto’s informatie verzamelt, heeft in opdracht van Natuur & Milieu in kaart gebracht hoeveel grijze daken groen kunnen worden gemaakt. Hetzelfde bedrijf had vorig jaar al vastgesteld dat inmiddels een half procent van de daken in Nederland groen is.

In het onderzoek is gekeken naar daken tot 20 vierkante meter, die vooral te vinden zijn op schuren, garages en uitbouwen. De conclusie is dat nog twee miljoen platte daken kunnen worden voorzien van groen. Het gaat bij elkaar om meer dan 21 miljoen vierkante meter. In de gemeente Tilburg is er voor deze vergroening het grootste potentieel, gevolgd door Eindhoven, Enschede, Breda en Rotterdam.


MEER INFORMATIE
Natuur & Milieu over de campagne
Website Groener met de buren
H2O Actueel: kansen groenblauwe daken
Informatie over Nationaal Daken Plan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!