secundair logo knw 1

De zoektocht naar de bron van de legionella-besmettingen in het Belgische Gent heeft nog geen duidelijke aanwijzing opgeleverd. In vijf waterstalen die genomen zijn in koeltorens van bedrijven in de Gentse kanaalzone, is legionella gevonden van het type legionella pneu­mophilia, de veroorzaker van de besmettingen. In twee van de vijf stalen lagen de waarden ver boven de meldingswaarde (> 100.000 kve/l). 

Een inspectieteam van het Agentschap Zorg en Gezondheid licht de koelinstallaties en waterhuishouding van de vijf bedrijven door op zoek naar oorzaken van de legionellavorming. In totaal zijn de waterstalen van zeventien bedrijven onderzocht, op 9 en 10 mei werden de monsters genomen.

Het is geen uitgemaakte zaak dat een van de vijf bedrijven de bron is van de besmetting. In een laboratorium wordt onderzocht of de bacteriën die zijn aangetroffen in de waterstalen genetisch overeenkomen met de bacteriën die bij de patiënten zijn gevonden. 

“Pas als het labo een volledige genetische overeenkomst kan aantonen, is er zekerheid of een van deze koeltorens de bron van de besmetting is”, stelt het agentschap.

De resultaten worden verwacht in de loop van de week van 3 juni. Inmiddels is het aantal patiënten opgelopen tot 23. Begin deze week werden twee nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Twee mensen zijn overleden.  

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek Belgische koeltorens als mogelijke bron legionella-besmetting
Perspresentatie Agentschap Zorg en Gezondheid

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.