secundair logo knw 1

De zoektocht naar de bron van de legionella-besmettingen in het Belgische Gent heeft nog geen duidelijke aanwijzing opgeleverd. In vijf waterstalen die genomen zijn in koeltorens van bedrijven in de Gentse kanaalzone, is legionella gevonden van het type legionella pneu­mophilia, de veroorzaker van de besmettingen. In twee van de vijf stalen lagen de waarden ver boven de meldingswaarde (> 100.000 kve/l). 

Een inspectieteam van het Agentschap Zorg en Gezondheid licht de koelinstallaties en waterhuishouding van de vijf bedrijven door op zoek naar oorzaken van de legionellavorming. In totaal zijn de waterstalen van zeventien bedrijven onderzocht, op 9 en 10 mei werden de monsters genomen.

Het is geen uitgemaakte zaak dat een van de vijf bedrijven de bron is van de besmetting. In een laboratorium wordt onderzocht of de bacteriën die zijn aangetroffen in de waterstalen genetisch overeenkomen met de bacteriën die bij de patiënten zijn gevonden. 

“Pas als het labo een volledige genetische overeenkomst kan aantonen, is er zekerheid of een van deze koeltorens de bron van de besmetting is”, stelt het agentschap.

De resultaten worden verwacht in de loop van de week van 3 juni. Inmiddels is het aantal patiënten opgelopen tot 23. Begin deze week werden twee nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Twee mensen zijn overleden.  

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek Belgische koeltorens als mogelijke bron legionella-besmetting
Perspresentatie Agentschap Zorg en Gezondheid

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):