0
0
0
s2smodern

De zandige oevers van de Houtribdijk, de nieuwe grondstof Kaumera, natte teelt tegen bodemdaling en een slimme vislift. Deze en nog acht andere vernieuwende projecten zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2019. 

Dat heeft de Unie van Waterschappen vandaag bekendgemaakt op het Deltacongres in Goes. De prijs wordt op 12 december, tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht, uitgereikt in drie verschillende categorien die de kerntaken van de waterschappen beslaan: Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water. Daarnaast is er een extra categorie toegevoegd die volgens de Unie bijzondere aandacht verdient: Digitale transformatie. Deze bleek met 36 inzendingen gelijk het populairst.

De Waterinnovatieprijs wordt sinds 2012 jaarlijks toegekend door de Unie van Waterschappen en de Waterschapsbank voor vernieuwende oplossingen en baanbrekende ideeën op het gebied van water. De jury staat onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens haar laten de 107 inzendingen van dit jaar ''een heel betrokken en vindingrijke watersector’’ zien, met volop aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en veel oplossingsgerichte innovaties. ''Als Nederland waterland lopen we nog steeds wereldwijd voorop.’’

Elf nog niet helemaal rijpe ideeën maken kans op de Dromenvanger, een aanmoedingsprijs die voor het eerst wordt uitgereikt.

Ook is er een publieksprijs; daarvoor kan tot en met 9 december online worden gestemd.

Genomineerde inzendingen

Categorie Waterveiligheid:

• Steilranddijk Ooijen Wanssum van Mooder Maas combinatie Dura Vermeer Ploegam i.s.m. Waterschap Limburg e.a.
• Zandige oevers versterking Houtribdijk van Rijkswaterstaat
• Steenbekleding van baggerspecie van Waterschap Scheldestromen

Categorie Schoon water:

• Kaumera van Waterschap Rijn en IJssel
• Waterfabriek Wilp van Waterschap Vallei en Veluwe
• TORWASH voor een circulaire waterzuivering van TORWASH b.v.

Categorie Voldoende water:

• PlasticRoad van PlasticRoad (KWS/Wavin/Total)
• Boeren Meten Water van Acacia Water (i.s.m. LTO Noord)
• Natte teelt tegen bodemdaling van Stichting Waternet

Categorie Digitale transformatie:

• Vispassage Smart Vislift van Vislift b.v. en Waterschap Rivierenland
• Niets Grappigs aan Lachgas van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
• I-PIG van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard

 

MEER INFORMATIE
Overzicht genomineerden Waterinnovatieprijs 2019
Eerder bericht over de 107 inzendingen
Eerder bericht over nieuwe categorieën

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het