Voor 42 chemische stoffen zijn aanvullende maatregelen om de Nederlandse wateren in 2027 aan de normen van de Kaderrichtlijn Water te kunnen laten voldoen. Dat geldt ook voor nutriënten. De landbouw en in mindere mate de waterschappen als beheerders van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, moeten de belasting door meststoffen verder terugdringen.
Een en ander blijkt uit de tussenevaluatie over het halen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De rapportage is in de ministerraad besproken en wordt door minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer gestuurd.
Eind 2027 moeten de doelen van de KRW zijn gehaald. Nederland moet voldoen aan meer dan 100.000 doelen. Op dit moment haalt Nederland ongeveer 80 procent van die doelen, schrijft het ministerie. “Ondanks de verbeteringen van de afgelopen decennia, liggen we niet op koers om in 2027 overal aan te voldoen. Overigens zijn alle Europese lidstaten nog ver verwijderd van het geheel voldoen aan de KRW.”
Volgens een toelichting van het ministerie zijn vooral op het gebied van chemische stoffen en nutriënten (meststoffen) de voorspellingen niet goed. “Afgesproken maatregelen moeten worden uitgevoerd en daarnaast zijn aanvullende maatregelen nodig.”
Zo ligt er een advies met ‘circa 20 maatregelen’ om het aantal chemische stoffen in water terug te dringen. Hierover wordt in het voorjaar van 2025 een besluit genomen, aldus de toelichting van IenW. “In de tussentijd worden verschillende lopende projecten doorgezet, zoals het herzien van verouderde lozingsvergunningen wanneer dat nodig is en het verminderen van uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar water.”
Ook de belasting van de wateren door nutriënten zorgt nog altijd voor problemen. “De tussenevaluatie voorspelt dat de ingezette maatregelen uit het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn waarschijnlijk leiden tot verbeteringen, maar geeft tegelijkertijd aan dat er nog opgaven zijn voor de landbouw en in mindere mate voor rioolzuiveringsinstallaties.”
De verbeteringen moeten worden gerealiseerd middels maatregelen in het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn dat vanaf 2026 in werking treedt. Daarnaast gaat het ministerie alle 314 rioolzuiveringsinstallaties toetsen om in 2025 inzicht te krijgen in de lozingen van deze installaties.
Als in 2027 niet aan de waterkwaliteitsregels wordt voldaan, kan dit ‘ingrijpende gevolgen’ hebben, waarschuwt het ministerie. Het noemt als voorbeeld een stop op de lozing van bepaalde chemische stoffen in waterlichamen die niet voldoen aan de chemische doelen in de kaderrichtlijn.