secundair logo knw 1

St. Monica’s Senior High school TAHMO station | Foto TU Delft

Parallel aan de waterconferentie van de Verenigde Naties in New York houdt TU Delft twee ‘side events’. “We willen activeren en we willen laten zien welke bijdrage de wetenschappelijke wereld kan leveren aan het oplossen van internationale watervraagstukken.”

2023 waterconference 180 kader Onder de universiteitsbrede paraplu ‘TU Delft Global Initiative’, richt het programma ‘Water for Impact’ zich op internationaal onderzoek met een praktische focus, de zogeheten ‘actionable science’. Water for Impact organiseert twee evenementen tijdens de waterconferentie van de Verenigde Naties.

Op donderdag 23 maart is er een besloten evenement in het VN-gebouw voor deelnemers aan de conferentie. Twee dagen eerder, op dinsdag de eenentwintigste is er al een openbaar toegankelijke sessie met Columbia University en Barnard College, waarop verbindingen met hubs in Delft, Zürich, Nairobi en Sao Paolo tot stand worden gebracht. In het Nederlands paviljoen is verder nog een tentoonstelling over internationale waterprojecten waarbij de TU Delft betrokken is.

Get-up, Stand-up Session
In het hoofdkantoor van de Verenigde Naties organiseert TU Delft een interactieve ‘Get-up, Stand-up Session’ voor deelnemers aan de VN-conferentie. Er is een paneldiscussie en via stellingen over drie onderwerpen (water en gezondheid, water en voedsel en water en klimaat) worden alle deelnemers fysiek verdeeld door de zaal. De bedoeling is dat er zo een ‘human spectrogram’ ontstaat.

“We willen echt een activerende bijeenkomst organiseren”, vertelt Doris van Halem. Zij is hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering aan de TU en vanuit die positie ook betrokken bij Water for Impact. “De conferentie zal voor een groot deel in het teken staan van de Water Action Agenda. Die is heel breed, er moet heel veel. Maar niet alles kan tegelijkertijd. Deze bijeenkomst is ook bedoeld om de prioriteiten helder te krijgen.”

De discussies die naar aanleiding van de stellingen ontstaan, kunnen helpen om de plannen uit de Water Action Agenda te concretiseren, denkt Guus Wiersma, projectcoördinator Water for Impact. “Het human spectrogram is wel een beetje tekenend voor de inclusieve manier waarop wij werken, gericht op wetenschap en discussie. Van daaruit willen we in deze bijeenkomst de sprong maken naar de vraag ‘hoe nu verder?’

Van Halem en Wiersmab

Water we waiting for?
Twee dagen voor deze bijeenkomst bij de Verenigde Naties, organiseert TU Delft samen met de gerenommeerde onderzoeksinstellingen Colombia University en Barnard College ook al een informatiebijeenkomst. Deze is openbaar en zowel ter plaatse in New York als online te volgen. Tijdens deze bijeenkomst is ruim aandacht voor concrete doelstellingen van de wateragenda.

Waterprojecten worden gepresenteerd via onlineverbindingen met Nairobi en Sao Paolo en vanuit Delft en Zürich krijgen studenten de kans om mee te praten. “We wilden niet alleen vanuit New York praten over de internationale wateruitdagingen, maar andere plekken ook als het ware naar New York brengen”, legt Van Halem uit. “Dat biedt ook de gelegenheid om politici uit bijvoorbeeld Nairobi bij de conferentie te betrekken, iets dat in ander format niet mogelijk was geweest.”

Van Halem en Wiersma hopen dat het tijdens deze bijeenkomst lukt om een concrete toezeggingen te krijgen over de aanleg van weerstations in tien landen ten zuiden van de Sahara. “Boeren zijn daar grotendeels afhankelijk van regenwater”, legt Wiersma uit. “Dus het hebben van goede neerslagkaarten is cruciaal. Door het project in Kenia te showcasen, hopen we draagvlak te creëren om dit project verder uit te rollen.”

Wetenschap
Volgens Van Halem is het flankerend programma bij de VN-waterconferentie een belangrijk moment om te laten zien welke bijdrage de wetenschappelijke wereld kan leveren aan het oplossen van internationale watervraagstukken. “Wetenschap is belangrijk bij het oplossen van dit soort complexe problemen. Tegelijkertijd lopen er binnen de wetenschap veel enthousiastelingen rond, maar ontbreekt soms de organisatie om de sprong van theorie naar praktijk te maken.”

En juist daarin kan Water for Impact volgens haar een belangrijke rol spelen. “Wij hebben de afgelopen jaren een structuur opgebouwd binnen het TU Delft Global Initiative waarvan ook andere wetenschappelijke instellingen kunnen profiteren om de oplossing van de grote uitdagingen op ons werkgebied dichterbij te brengen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.