secundair logo knw 1

Onderzoekers van de TU Delft zijn er in geslaagd een model te ontwikkelen waarmee de zeespiegelstijging van de Noordzee tussen 1958 en 2014 precies kan worden verklaard.


De gevolgen van de klimaatverandering zijn al duidelijk zichtbaar en het model kan worden gebruikt om de toekomstige zeespiegelstijging nog nauwkeuriger te voorspellen.

Het onderzoek was er niet op gericht nieuwe oorzaken voor de zeespiegelstijging te vinden, maar om alle verschillende factoren te wegen: het smelten van landijs, het uitzetten van water door de stijgende temperaturen, het oppompen van grondwater en de opslag van zoetwater in stuwmeren, maar ook de bewegingen van het land zelf. "Het model klopt precies", zegt onderzoeker Thomas Frederikse. "Omdat we van de onderzochte periode heel nauwkeurige cijfers hadden van de zeespiegelstijging, die is niet lineair, maar schommelend, kunnen we precies zien welke factor op welk moment invloed uitoefent."

De zeespiegel stijgt overal, maar er zijn grote regionale verschillen. Met een stijging van 8 centimeter blijft de Noordzee achter bij de gemiddelde zeestijging over de hele wereld. "Het lijkt onlogisch, maar dat komt omdat we relatief dichtbij het smeltende landijs van Groenland liggen. Als Antarctica gaat smelten, en zelfs volgens de relatief conservatieve schattingen van het IPCC zal dat in rap tempo gaan gebeuren, dan zullen de gevolgen voor de Noordzee veel groter zijn. Daar zullen we rekening mee moeten houden bij het vormgeven van onze zeeweringen."

Het onderzoek naar de zeespiegelstijging in de Noordzee maakt deel uit van een wereldwijd project met verschillende universiteiten en is voorlopig nog niet afgerond. "Nu we de stijging van de Noordzee hebben verklaard, gaan we door de zeespiegelstijging globaal in kaart te brengen. Maar we gaan bijvoorbeeld ook kijken of we ons model nog verder kunnen verfijnen met behulp van satellietbeelden."

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Het artikel leest u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.