0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het natuurgebied Trintelzand, dat het afgelopen jaar langs de Houtribdijk in het Markermeer is aangelegd, wordt uitgebreid met nog eens 155 hectare (circa driehonderd voetbalvelden). Het nieuwe deel zal voornamelijk bestaan uit zandplaten.

Daarmee krijgt het een ander karakter dan het huidige Trintelzand, een moerasgebied gemaakt met slib, zo meldt Rijkswaterstaat (RWS). Het gehele gebied is straks 532 hectare (circa duizend voetbalvelden) groot.

Trintelzand hoort bij het project Versterking Houtribdijk, dat onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad is het afgelopen halfjaar over een lengte van 10 kilometer versterkt met zandoevers.

Het zand daarvoor was afkomstig uit zandwinputten in het Markermeer. Opgezogen bodemmateriaal dat niet geschikt was voor dijkversterking is gebruikt voor Trintelzand, dat ligt ter hoogte van de Trintelhaven, een vluchthaven met restaurant.

Kraamkamer voor vissen
Het natuurgebied is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de ecologie van het Markermeer verbetert. Met dat doel zijn ook de Marker Wadden aangelegd en is vismigratie mogelijk gemaakt.

Het eerste deel van Trintelzand is inmiddels grotendeels gerealiseerd. Het moerasgebied wordt beschermd door stenen dammen en moet zich ontwikkelen tot een kraamkamer voor vissen, zoals snoek en blankvoorn, en voor mosselen en slakken. Deze dieren zijn op hun beurt weer voedsel voor watervogels, zoals de brilduiker en de fuut, aldus RWS.

Vergunningen
De werkzaamheden voor het tweede deel, waarvan het ontwerp nu bekend is gemaakt, starten naar verwachting eind dit jaar, als de vergunningenprocedures zijn doorlopen.

De zandplaten worden ook omgeven door stenen dammen, maar ‘kunnen en mogen’ door wind en stroming wel veranderen. Zo ontstaat volgens RWS een landschap met oevers waar planten kunnen groeien. Vissen kunnen hier komen om te paaien; watervogels, zoals de visdief en de kuifeend, kunnen hier rusten en voedsel zoeken.

Door het nieuwe gebied een ander karakter te geven, ontstaan er meer kansen voor meer verschillende flora en fauna, verklaart een woordvoerder. De uitbreiding van Trintelzand is een alternatief voor een leefgebied in de Hoornse Hop, waar ten tijde van de aanleg van het eerste deel nog van werd uitgegaan.

Voor de uitbreiding reserveert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 5,4 miljoen euro. De provincie Flevoland draagt 1,5 miljoen euro bij.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Zandoevers langs helft van Houtribdijk aangelegd
Project Marker Wadden gaat nieuwe fase in

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het