0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het natuurgebied Trintelzand, dat het afgelopen jaar langs de Houtribdijk in het Markermeer is aangelegd, wordt uitgebreid met nog eens 155 hectare (circa driehonderd voetbalvelden). Het nieuwe deel zal voornamelijk bestaan uit zandplaten.

Daarmee krijgt het een ander karakter dan het huidige Trintelzand, een moerasgebied gemaakt met slib, zo meldt Rijkswaterstaat (RWS). Het gehele gebied is straks 532 hectare (circa duizend voetbalvelden) groot.

Trintelzand hoort bij het project Versterking Houtribdijk, dat onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad is het afgelopen halfjaar over een lengte van 10 kilometer versterkt met zandoevers.

Het zand daarvoor was afkomstig uit zandwinputten in het Markermeer. Opgezogen bodemmateriaal dat niet geschikt was voor dijkversterking is gebruikt voor Trintelzand, dat ligt ter hoogte van de Trintelhaven, een vluchthaven met restaurant.

Kraamkamer voor vissen
Het natuurgebied is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de ecologie van het Markermeer verbetert. Met dat doel zijn ook de Marker Wadden aangelegd en is vismigratie mogelijk gemaakt.

Het eerste deel van Trintelzand is inmiddels grotendeels gerealiseerd. Het moerasgebied wordt beschermd door stenen dammen en moet zich ontwikkelen tot een kraamkamer voor vissen, zoals snoek en blankvoorn, en voor mosselen en slakken. Deze dieren zijn op hun beurt weer voedsel voor watervogels, zoals de brilduiker en de fuut, aldus RWS.

Vergunningen
De werkzaamheden voor het tweede deel, waarvan het ontwerp nu bekend is gemaakt, starten naar verwachting eind dit jaar, als de vergunningenprocedures zijn doorlopen.

De zandplaten worden ook omgeven door stenen dammen, maar ‘kunnen en mogen’ door wind en stroming wel veranderen. Zo ontstaat volgens RWS een landschap met oevers waar planten kunnen groeien. Vissen kunnen hier komen om te paaien; watervogels, zoals de visdief en de kuifeend, kunnen hier rusten en voedsel zoeken.

Door het nieuwe gebied een ander karakter te geven, ontstaan er meer kansen voor meer verschillende flora en fauna, verklaart een woordvoerder. De uitbreiding van Trintelzand is een alternatief voor een leefgebied in de Hoornse Hop, waar ten tijde van de aanleg van het eerste deel nog van werd uitgegaan.

Voor de uitbreiding reserveert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 5,4 miljoen euro. De provincie Flevoland draagt 1,5 miljoen euro bij.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Zandoevers langs helft van Houtribdijk aangelegd
Project Marker Wadden gaat nieuwe fase in

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het