secundair logo knw 1

De nieuwe grondstof Kaumera Nereda en de zelfreinigende membranen van Metalmembranes zijn 2 van de 12 technologieën die zijn genomineerd voor de Aquatech Innovation Award. De jury noemt de kwaliteit van de inzendingen ‘bijzonder hoog’ en ziet twee trends onder de inzendingen: verstedelijking en online sensoren. 

De winnaar van de verkiezingen wordt bekend gemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en Aquatech op 4 november. Het aantal inzendingen was groot, de kwaliteit hoog. 

“We zagen twee duidelijke trends in de inzendingen dit jaar”, zegt juryvoorzitter Cees Buisman. “Ten eerste was er een duidelijke stijging in het aantal sensoren dat gebruikmaakte van online parameters die eerder nog niet konden worden gemeten. Hierdoor kan de watersector meer worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.”

“De tweede trend die we als jury zagen was urbanization of verstedelijking. Door de uitdagingen op het vlak van warmte, afval en resource recovery waar stedelijke gebieden mee worden geconfronteerd, wordt het verschil tussen steden en het platteland steeds groter. Innovaties op het gebied van watertechnologie dragen bij aan oplossingen hiervoor.”

De Aquatech Innovation Award heeft vier categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%). 

De genomineerden voor de Aquatech Innovation Award 2019 zijn:

Category: Innovation - not yet to market

 • flowIQ® 2200 - Kamstrup
 • Kaumera Nereda® Gum - Royal HaskoningDHV
 • PipeDiver Laser - Xylem Europe GmbH

Category: Process control technology & Process automation

 • DropletSens-NO3 - SouthWestSensor Limited
 • GoAigua’s IoT and Big Data platform - GoAigua
 • OPTIWAVE 1400 C - Krohne Nederland

Category: Waste water treatment

 • ABX -  Aquafortus Technologies Limited
 • Flowrox Corona - Flowrox Oy
 • Sewtree - ATB WATER GmbH

Category: Water supply (drinking water, clean water, including point of use)

 • MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V.
 • Self-cleaning Metalmembranes - Metalmembranes.com B.V.
 • BatcoSense - SIGRIST-PHOTOMETER AG
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).