secundair logo knw 1

Het is nu nog stil op de livestream van de vispassage in Doesburg

Ruim vijf jaar geleden werd bij Doesburg een vispassage geopend voor trekvissen die de stuw in de Oude IJssel niet konden passeren. Vanaf vandaag kan iedereen thuis via een livestream meekijken naar de rivierprikken, blankvoorns, palingen en snoeken die daar gebruik van maken.

Heel veel is er nog niet te zien, want de grote trek moet nog op gang komen, vertelt ecoloog Matthijs de Vos van Waterschap Rijn en IJssel. "Die begint halverwege april. Maar jaarrond gaat er wel vis doorheen."

Zoals de rivierprik, die sinds de bouw van de stuw in 1953 bij Doesburg niet meer werd aangetroffen maar nu weer terug is. De afgelopen maanden heeft het waterschap, samen met Sportvisserij Nederland, vijftien exemplaren gezenderd, zodat hun tocht gemonitord kan worden. 

In de vispassage zit al een kijkruimte waar bezoekers op afspraak (bij de VVV Doesburg) via ramen het onderwaterleven kunnen aanschouwen. Nu kan dat dus ook online, vanuit de luie stoel. "Het was met stip de meest gestelde vraag van de bezoekers", zegt De Vos. "Kunnen we dit niet ook op internet bekijken?"

Visdeurbeljournaal
Het waterschap zelf, dat de vispassage in 2019 liet aanleggen, had die mogelijkheid gelijk al wel willen bieden. "Maar technisch gezien was dat toen niet mogelijk, omdat er nog geen glasvezel beschikbaar was in Doesburg."

Intussen oogstte de visdeurbel in de binnenstad van Utrecht zoveel succes, dat ‘Doesburg’ daar graag op meelift. Het publiek kan hier op een digitale bel drukken als ze een vis zien, zodat de sluiswachter de sluis kan openen.  

"Mark van Heukelum van Dutch Wall Fish maakt elke week een Visdeurbeljournaal waarin hij vertelt over de vissen die langskomen", aldus De Vos. "Vanaf dit jaar kijkt hij ook mee met andere livestreams, waaronder die van ons. Zo bereiken we een heel nieuw publiek."

Waterkwaliteit
Dat is belangrijk voor het waterschap, stelt de ecoloog. "We stoppen veel geld in de verbetering van de waterkwaliteit en in vismigratie. Dat willen we ook graag uitdragen."

Een vispassage is een van de middelen om de ecologische doelen van de Kaderrichtlijn Water te bereiken. Voor een goede waterkwaliteit is een gezonde visstand en voldoende biodiversiteit essentieel.  

De vispassage in Doesburg, met een verval tot 5 meter de grootste in Nederland, helpt vissen om hun route van de Oude IJssel naar de Gelderse IJssel tot de paaigebieden in Duitsland te vervolgen. 

Behalve Doesburg en Utrecht komen in het Visdeurbeljournaal dit seizoen ook Amersfoort, Halfweg en Tilburg (De Donge) aan bod. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings