secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijven moeten beter duidelijk maken hoe de drinkwatertarieven tot stand komen. Dit concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het rapport Drinkwatertarieven 2016.

De ILT analyseerde in 2013 voor het eerst de totstandkoming van de drinkwatertarieven. Alle drinkwaterbedrijven kregen toen een waarschuwing. Hoewel de ILT erkent dat de waterbedrijven hun tarieven in de jaren daarna beter inzichtelijk hebben gemaakt, vindt de inspectie het nog steeds niet transparant genoeg.

Volgens de ILT voldoen de drinkwaterbedrijven nog niet aan alle wettelijke eisen. De inspectie schrijft in het rapport dat de drinkwaterbedrijven onvoldoende inzicht in de scheiding van kosten voor drinkwater en niet-drinkwater bieden, dat de relatie tussen kosten en tarieven een betere toelichting verdient en dat de drinkwaterbedrijven niet transparant zijn over de doorwerking van kostenefficiëntie in de drinkwatertarieven. De ILT verwacht dat de bedrijven de tekortkomingen zo snel mogelijk oplossen. Omdat de tarieven voor 2017 al zijn vastgesteld, richt de inspectie zich nu op verbetering van de totstandkoming van de tarieven voor 2018.

De Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin) wil er nu voor gaan zorgen dat in 2018 volledig aan de eisen wordt voldaan. "We zien de rapportage van de ILT als een aansporing om door te gaan met het vergroten van de transparantie." zegt Vewin-woordvoerder Amarins Komduur. "Daarom gaan we een taskforce instellen met een afvaardiging vanuit de drinkwaterbedrijven en Vewin."

Om de eisen en methodes te verduidelijken, zal de ILT voor eind maart een toetsingskader opstellen. "Dat toetsingskader ontbreekt nu nog en is bedoeld om helderheid te geven over de criteria bij de beoordeling van de totstandkoming van de drinkwatertarieven. We hebben inmiddels overlegd met de ILT over de verbeterpunten en aangegeven graag medewerking te verlenen aan de totstandkoming van dit toetsingskader," aldus Komduur.

Het rapport van de ILT leest u hier.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.