secundair logo knw 1

Drie topsectoren hebben circa 13 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor publiek-private samenwerkingsprojecten die de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel verder brengen.

De drie topsectoren, Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem, werken in deze oproep samen om de doelstellingen uit hun gezamenlijke kennisagenda te verwezenlijken. “Kijken we naar het waterdomein dan gaat het om de grote, actuele waterthema’s”, zegt Anne Hummelen, directeur van het TKI Watertechnologie.

Daarbij doelt ze op waterveiligheid, waterbeschikbaarheid, waterkwaliteit en circulariteit. “We hopen echt op pareltjes van ideeën op deze vlakken. Het zou geweldig zijn als er innovaties zouden komen die de transities in het stedelijk gebied zouden bundelen, zodat een waterrobuuste en klimaatbestendige stad dichterbij komt. Kijk je naar waterkwaliteit, dan zou ik bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in innovaties die de sterke punten van natuurlijke en technologische waterzuivering bij elkaar brengen. Maar let wel, deze call is breed opengesteld, dus we laten ons graag verrassen door innovaties en ideeën uit het veld.”

De oproep is specifiek bedoeld voor publiek-private samenwerkingen. De financiering is beschikbaar voor bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties die samenwerken met erkende onderzoeksorganisaties. Hummelen: “De publiek-private samenwerking is een van de kerngedachten achter het topsectorenbeleid. We vragen bedrijven mee te denken over oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen in Nederland. Dat heeft de afgelopen jaren al tot mooie, concrete oplossingen geleid.”

Wie projecten in wil dienen, dient een proces met twee fasen te doorlopen. Tot 15 mei kan een korte omschrijving van het idee en de samenwerkende partijen ingediend worden. Hierna volgt een adviesronde, waarna de definitieve aanvraag op 11 september moet zijn ingediend. De projecten moeten vervolgens in 2023 van start gaan. “Voor wie nog niet eerder een aanvraag bij ons heeft ingediend of wie er meer over wil weten, organiseren we op 12 en 14 april informatiebijeenkomsten. Daar verwelkomen we graag de eerste topideeën.”

 

MEER INFORMATIE
De Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel
De oproep voor publiek-private samenwerkingsprojecten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):