Ontwikkel innovatieve oplossingen voor klimaatverandering en help hiermee samenlevingen wereldwijd. Deze ambitie moet Nederland volgens Topsector Water hebben.

Eerder dit jaar is boegbeeld Hans Huis in t’ Veld benoemd tot trekker van het maatschappelijke thema Water & Klimaat. Topsector Water heeft nu een kort visiedocument gepubliceerd. Hiermee is de basis gelegd voor de vernieuwing van de kennis- en innovatieagenda die naar verwachting in september wordt gepubliceerd. Deze agenda geldt voor de periode van 2018 tot en met 2021.

De ambitie van Nederland moet zijn om samenlevingen wereldwijd te helpen zich tijdig aan te passen aan nieuwe omstandigheden, is de boodschap van Topsector Water. “Het gaat om antwoorden op klimaatvraagstukken in en buiten Nederland”, vertelt woordvoerder Marcelien Bos-de Koning. “Daarbij is het vooral van belang om gefocust te werken en aansluiting te zoeken bij routes van onder meer de Nationale Wetenschapsagenda. Zo passen oplossingen voor verzilting bij de route van duurzame productie van gezond en veilig voedsel.”

De Nederlands watersector moet zich volgens de topsector actief inzetten om kansen in de thuismarkt te creëren en deze naar innovatieve oplossingen in het buitenland te vertalen. Bos-de Koning wijst in dit verband op de kennis die is ontwikkeld rondom de Zandmotor, de Nereda zuiveringstechnologie en de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld. “Bekende voorbeelden die passen bij de aanpak. Maar wij willen meer. In de komende vier jaar streven we naar krachtenbundeling bij vier nationale en twee internationale projecten op het gebied van klimaatadaptatie. Het is nog niet bekend om welke projecten het gaat. We werken ze dit najaar uit.”

Een belangrijk doel is om de samenwerking in de ‘gouden driehoek’ van wetenschappers, ondernemers en ambtenaren verder te versterken. De verschillende subsidiepotjes moeten beter op elkaar worden afgestemd, zegt Bos-de Koning. “We willen ervoor zorgen dat bedrijven makkelijker gebruik kunnen maken van regelingen en subsidies. Het is nu soms veel te moeilijk om een aanvraag gehonoreerd te krijgen.”

Bos-de Koning noemt nog een ander aspect. “We willen met dit document het nieuwe kabinet van juiste informatie voorzien. Onze boodschap is: zet vol in op innovatie en zorg voor voldoende budget. Dat kan bijvoorbeeld door de agenda NL Next Level van de ondernemersorganisaties over te nemen.”

Lees hier het innovatiedocument.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.