Vorige week publiceerde de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) een evaluatierapport over het topsectorenbeleid. Het beleid moet op de schop: meer geld naar minder projecten en de topsectoren moeten toegankelijker worden voor het mkb. Topsector Water mist elementen in het rapport.
"Evaluatierapporten zijn altijd goed om te weten waar je staat," zegt Marcelien Bos- de Koning, woordvoerder van Topsector Water. "Dus in die zin nemen we de aanbevelingen zeker mee. Er staan nuttige dingen in, maar dit rapport is heel algemeen en gaat niet specifiek in op de behoeftes van onze sector."
De adviesraad sprak voor het onderzoek met een kleine 80 betrokkenen, waaronder bedrijven en ambtenaren. In het rapport wordt voorgesteld het topsectorenbeleid toegankelijker te maken voor innovatieve mkb-bedrijven en, binnen scherpgestelde doelen, te openen voor initiatieven van nieuwe publiek-private samenwerkingsverbanden.
Daarnaast stelt de adviesraad voor om streng te selecteren welke projecten voor financiële ondersteuning in aanmerking te komen, maar die ondersteuning dan wel ruimhartiger te laten uitvallen. Op dit moment legt de overheid € 0,25 bij voor elke euro die het bedrijfsleven uitgeeft aan samenwerkingsprojecten met wetenschappers. Dat moet volgens de adviesraad worden verhoogd naar minimaal € 0,40.
Volgens Bos heeft Topsector Water echter voornamelijk behoefte aan een flexibele omgang met de voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen om voor financiering in aanmerking te komen, en dan met name de exportkredietverzekeringen. "We missen nu kansen als innovatiesector omdat bedrijven worden geconfronteerd met rigide regelgeving."
Daarnaast heeft Nederland als innovatieland een proeftuin nodig waar innovatieve projecten ongestoord kunnen worden ontwikkeld. "Dat zijn verbeteringen die het mkb nog intensiever bij het topsectorenbeleid kunnen betrekken en voor nieuwe innovaties kunnen zorgen. Wij maken ons daar al tijden hard voor, maar helaas staat hierover niets in dit rapport."
Lees hier het rapport van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.