0
0
0
s2sdefault

Vorige week publiceerde de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) een evaluatierapport over het topsectorenbeleid. Het beleid moet op de schop: meer geld naar minder projecten en de topsectoren moeten toegankelijker worden voor het mkb. Topsector Water mist elementen in het rapport.

"Evaluatierapporten zijn altijd goed om te weten waar je staat," zegt Marcelien Bos- de Koning, woordvoerder van Topsector Water. "Dus in die zin nemen we de aanbevelingen zeker mee. Er staan nuttige dingen in, maar dit rapport is heel algemeen en gaat niet specifiek in op de behoeftes van onze sector."

De adviesraad sprak voor het onderzoek met een kleine 80 betrokkenen, waaronder bedrijven en ambtenaren. In het rapport wordt voorgesteld het topsectorenbeleid toegankelijker te maken voor innovatieve mkb-bedrijven en, binnen scherpgestelde doelen, te openen voor initiatieven van nieuwe publiek-private samenwerkingsverbanden.

Daarnaast stelt de adviesraad voor om streng te selecteren welke projecten voor financiële ondersteuning in aanmerking te komen, maar die ondersteuning dan wel ruimhartiger te laten uitvallen. Op dit moment legt de overheid € 0,25 bij voor elke euro die het bedrijfsleven uitgeeft aan samenwerkingsprojecten met wetenschappers. Dat moet volgens de adviesraad worden verhoogd naar minimaal € 0,40.

Volgens Bos heeft Topsector Water echter voornamelijk behoefte aan een flexibele omgang met de voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen om voor financiering in aanmerking te komen, en dan met name de exportkredietverzekeringen. "We missen nu kansen als innovatiesector omdat bedrijven worden geconfronteerd met rigide regelgeving."

Daarnaast heeft Nederland als innovatieland een proeftuin nodig waar innovatieve projecten ongestoord kunnen worden ontwikkeld. "Dat zijn verbeteringen die het mkb nog intensiever bij het topsectorenbeleid kunnen betrekken en voor nieuwe innovaties kunnen zorgen. Wij maken ons daar al tijden hard voor, maar helaas staat hierover niets in dit rapport."

Lees hier het rapport van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.