0
0
0
s2smodern

Welke maatregelen werken nu echt om meer regenwater op het eigen perceel te verwerken? STOWA en Stichting RIONED ontwikkelden het instrument PerceelTool om dat duidelijk te maken.

Met de nieuwe PerceelTool kunnen gebruikers berekenen hoeveel regenwater een bepaald perceel kan verwerken en hoeveel water er afgewenteld wordt naar het openbare gebied. “We werken met verschillende scenario’s zodat de gebruiker keurig naast elkaar kan zien welke maatregelen welk effect hebben”, zegt Harry van Luijtelaar, senior-projectmanager bij Stichting RIONED.

Compleet en toegankelijk
De effecten van maatregelen om regenwater op eigen terrein te verwerken, maakt de PerceelTool inzichtelijk met grafieken en animaties. Van Luijtelaar: “De tool is volgens mij redelijk uniek omdat hij zowel behoorlijk compleet als toegankelijk is. Dat laatste is belangrijk omdat de tool niet alleen bedoeld is voor afkoppeladviseurs, hoveniers, installateurs en medewerkers van gemeenten of waterschappen, maar ook voor particulieren.”

De juiste maatregelen
Volgens Van Luijtelaar zijn veel mensen weliswaar bezig met het nemen van maatregelen om regenwater te verwerken op het eigen perceel, maar wordt er nog niet specifiek genoeg gekeken naar de effectiviteit van die maatregelen. Sommige maatregelen werken wel op een bepaald perceel, maar ergens anders niet of onvoldoende.

“Het is natuurlijk hartstikke fijn als mensen acties willen ondernemen. Deze tool kan ze helpen bij het treffen van de juiste maatregelen. Dat doen we door het volledige perceel, inclusief bebouwing, in de modellen mee te nemen, en de effecten van maatregelen op zowel de lange als de korte termijn te laten zien.”

 

MEER INFORMATIE
Website PerceelTool

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.