0
0
0
s2smodern

Welke maatregelen werken nu echt om meer regenwater op het eigen perceel te verwerken? STOWA en Stichting RIONED ontwikkelden het instrument PerceelTool om dat duidelijk te maken.

Met de nieuwe PerceelTool kunnen gebruikers berekenen hoeveel regenwater een bepaald perceel kan verwerken en hoeveel water er afgewenteld wordt naar het openbare gebied. “We werken met verschillende scenario’s zodat de gebruiker keurig naast elkaar kan zien welke maatregelen welk effect hebben”, zegt Harry van Luijtelaar, senior-projectmanager bij Stichting RIONED.

Compleet en toegankelijk
De effecten van maatregelen om regenwater op eigen terrein te verwerken, maakt de PerceelTool inzichtelijk met grafieken en animaties. Van Luijtelaar: “De tool is volgens mij redelijk uniek omdat hij zowel behoorlijk compleet als toegankelijk is. Dat laatste is belangrijk omdat de tool niet alleen bedoeld is voor afkoppeladviseurs, hoveniers, installateurs en medewerkers van gemeenten of waterschappen, maar ook voor particulieren.”

De juiste maatregelen
Volgens Van Luijtelaar zijn veel mensen weliswaar bezig met het nemen van maatregelen om regenwater te verwerken op het eigen perceel, maar wordt er nog niet specifiek genoeg gekeken naar de effectiviteit van die maatregelen. Sommige maatregelen werken wel op een bepaald perceel, maar ergens anders niet of onvoldoende.

“Het is natuurlijk hartstikke fijn als mensen acties willen ondernemen. Deze tool kan ze helpen bij het treffen van de juiste maatregelen. Dat doen we door het volledige perceel, inclusief bebouwing, in de modellen mee te nemen, en de effecten van maatregelen op zowel de lange als de korte termijn te laten zien.”

 

MEER INFORMATIE
Website PerceelTool

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het