secundair logo knw 1

Het afvalwater wordt gezuiverd door aërobe bacteriën die groeien in korrels (Foto: Royal HaskoningDHV / Mario Pronk - TU Delft)

De Nereda®-technologie wordt steeds vaker toegepast in Groot-Brittannië, maar in Blackburn gaat dat voor het eerst op echt grote schaal gebeuren. Hier worden zes Nereda-reactoren met een totaal volume van 72 duizend kubieke meter geplaatst.

De afvalwaterzuivering in de Noord-Engelse stad Blackburn krijgt een forse opknapbeurt die honderd miljoen pond gaat kosten. In het kader daarvan heeft eigenaar United Utilities besloten om voor het eerst op grote schaal de Nereda-technologie toe te passen. Het waterbedrijf bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat er een contract is afgesloten voor de bouw van de installatie in Blackburn. Nereda wordt al wel bij drie kleine installaties van United Utilities gebruikt. Zoals bekend, is de innovatieve technologie ontwikkeld in Nederland en beschikt het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV over de patenten. De kern is dat aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater zuiveren.

Gamechanger
Marco Mijnders, verkoopdirecteur Water Technologies & Products van Royal HaskoningDHV, heeft het over een ‘big fish’. “Wij hebben in 2017 in Groot-Brittannië tien projecten verkocht, maar deze steekt wat betreft capaciteit er met kop en schouders bovenuit. Ik ben er blij mee, want hiermee bereiken we in de UK het volgende niveau. United Utilities ziet Nereda als een ‘gamechanger’ met duidelijke voordelen ten opzichte van een conventioneel zuiveringsproces.”

De nieuwe installatie in Blackburn wordt naast de bestaande gebouwd, die daarna wordt afgebroken. De bedoeling is dat het project in 2021 volledig operationeel is. Het Engels waterbedrijf heeft het op de eigen site over de oplossing met de laagste kosten over de hele levenscyclus en Europa’s grootste speciaal voor dit doel gebouwde Nereda-installatie. Dat laatste nuanceert Mijnders. “In Utrecht wordt een installatie van vergelijkbare omvang gebouwd. En in Dublin komt er een nog veel grotere Nereda-installatie. Daarbij gaat het echter om een retrofit, dus een omgebouwde installatie.”

Mijnders illustreert de grootte van het project in Blackburn met enkele cijfers. De nieuwe zuiveringsinstallatie gaat het afvalwater van 430 duizend inwonerequivalenten verwerken. Er worden zes Nereda-reactoren van ieder twaalfduizend kubieke meter geplaatst. Hun capaciteit per dag is een afvalstroom van 70 duizend kubieke meter bij droog weer en van 280 duizend kubieke meter bij regen.

Even rustiger
In Groot-Brittannië zal het de komende tijd wat rustiger worden rondom Nereda. Mijnders verwacht voor dit jaar nog in ieder geval vier nieuwe projecten en in 2019 bijna niets meer. “Dat heeft te maken met de planningsperiode van vijf jaar voor asset management die de Britse waterbedrijven hanteren. De huidige periode loopt naar zijn eind en dan zijn de meeste projecten aanbesteed. Vanaf 2020 verwachten we weer veel nieuwe projecten met Nereda. Daarvoor komen al diverse aanvragen binnen. We richten ons dan op grotere projecten.”

In de rest van de wereld wint Nereda volgens Mijnders eveneens aan populariteit. “Afgelopen jaar hebben wij zestien projecten verkocht en dit jaar verwachten we de eerste projecten in Duitsland, India, de Verenigde Staten en Vietnam. Verder trekken Australië, Brazilië en Zuid-Afrika aan. En uiteraard komen er in Nederland steeds meer Nereda-installaties bij.”

Royal HaskoningDHV werkt buiten Nederland met licentiehouders, behalve in Groot-Brittannië waar door bijzondere omstandigheden – de licentiehouder ging in 2014 failliet – het bureau het heft zelf in handen heeft genomen. Mijnders: “Hiermee vergroten we onze slagkracht want licentiehouders kennen de lokale omstandigheden het beste. Ook hun aantal groeit. We hebben in 2017 in vijf nieuwe landen licenties verkocht. Dit jaar ligt de focus op het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.”

Meer informatie

United Utilities over project in Blackburn

Royal HaskoningDHV over Nereda-projecten wereldwijd

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John