0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Nereda®-technologie wordt steeds vaker toegepast in Groot-Brittannië, maar in Blackburn gaat dat voor het eerst op echt grote schaal gebeuren. Hier worden zes Nereda-reactoren met een totaal volume van 72 duizend kubieke meter geplaatst.

De afvalwaterzuivering in de Noord-Engelse stad Blackburn krijgt een forse opknapbeurt die honderd miljoen pond gaat kosten. In het kader daarvan heeft eigenaar United Utilities besloten om voor het eerst op grote schaal de Nereda-technologie toe te passen. Het waterbedrijf bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat er een contract is afgesloten voor de bouw van de installatie in Blackburn. Nereda wordt al wel bij drie kleine installaties van United Utilities gebruikt. Zoals bekend, is de innovatieve technologie ontwikkeld in Nederland en beschikt het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV over de patenten. De kern is dat aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater zuiveren.

Gamechanger
Marco Mijnders, verkoopdirecteur Water Technologies & Products van Royal HaskoningDHV, heeft het over een ‘big fish’. “Wij hebben in 2017 in Groot-Brittannië tien projecten verkocht, maar deze steekt wat betreft capaciteit er met kop en schouders bovenuit. Ik ben er blij mee, want hiermee bereiken we in de UK het volgende niveau. United Utilities ziet Nereda als een ‘gamechanger’ met duidelijke voordelen ten opzichte van een conventioneel zuiveringsproces.”

De nieuwe installatie in Blackburn wordt naast de bestaande gebouwd, die daarna wordt afgebroken. De bedoeling is dat het project in 2021 volledig operationeel is. Het Engels waterbedrijf heeft het op de eigen site over de oplossing met de laagste kosten over de hele levenscyclus en Europa’s grootste speciaal voor dit doel gebouwde Nereda-installatie. Dat laatste nuanceert Mijnders. “In Utrecht wordt een installatie van vergelijkbare omvang gebouwd. En in Dublin komt er een nog veel grotere Nereda-installatie. Daarbij gaat het echter om een retrofit, dus een omgebouwde installatie.”

Mijnders illustreert de grootte van het project in Blackburn met enkele cijfers. De nieuwe zuiveringsinstallatie gaat het afvalwater van 430 duizend inwonerequivalenten verwerken. Er worden zes Nereda-reactoren van ieder twaalfduizend kubieke meter geplaatst. Hun capaciteit per dag is een afvalstroom van 70 duizend kubieke meter bij droog weer en van 280 duizend kubieke meter bij regen.

Even rustiger
In Groot-Brittannië zal het de komende tijd wat rustiger worden rondom Nereda. Mijnders verwacht voor dit jaar nog in ieder geval vier nieuwe projecten en in 2019 bijna niets meer. “Dat heeft te maken met de planningsperiode van vijf jaar voor asset management die de Britse waterbedrijven hanteren. De huidige periode loopt naar zijn eind en dan zijn de meeste projecten aanbesteed. Vanaf 2020 verwachten we weer veel nieuwe projecten met Nereda. Daarvoor komen al diverse aanvragen binnen. We richten ons dan op grotere projecten.”

In de rest van de wereld wint Nereda volgens Mijnders eveneens aan populariteit. “Afgelopen jaar hebben wij zestien projecten verkocht en dit jaar verwachten we de eerste projecten in Duitsland, India, de Verenigde Staten en Vietnam. Verder trekken Australië, Brazilië en Zuid-Afrika aan. En uiteraard komen er in Nederland steeds meer Nereda-installaties bij.”

Royal HaskoningDHV werkt buiten Nederland met licentiehouders, behalve in Groot-Brittannië waar door bijzondere omstandigheden – de licentiehouder ging in 2014 failliet – het bureau het heft zelf in handen heeft genomen. Mijnders: “Hiermee vergroten we onze slagkracht want licentiehouders kennen de lokale omstandigheden het beste. Ook hun aantal groeit. We hebben in 2017 in vijf nieuwe landen licenties verkocht. Dit jaar ligt de focus op het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.”

Meer informatie

United Utilities over project in Blackburn

Royal HaskoningDHV over Nereda-projecten wereldwijd

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het