Piet Adema, de minister van LNV, wil laten analyseren hoe de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in lijn kan worden gebracht met de Europese Kaderrichtlijn Water.
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die al sinds het begin van deze eeuw van kracht is. Het doel van de richtlijn is het realiseren van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater.
Piet Adema | Foto RijksvoorlichtingsdienstDe toepassing van gewasbeschermingsmiddelen behoort tot de grootste bronnen van KRW-normoverschrijdingen, schrijft Piet Adema, minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer.
"Sinds 2018 stagneert de afname in het aantal normoverschrijdingen. Er zijn al veel maatregelen in uitvoering met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar dit lijkt vooralsnog onvoldoende."
De verschillende EU-lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de richtlijn en moeten de normen in 2027 behaald hebben.
Daarom laat minister Adema - met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) - nu een analyse uitvoeren ‘naar de mogelijkheden hoe ook de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in overeenstemming kan worden gebracht met de normen van de KRW’.
Hierbij wordt volgens Adema zowel gekeken naar een toets vooraf, zodat geen nieuwe toelatingen worden verleend die leiden tot het niet halen van KRW-doelen, als naar het achteraf ingrijpen in al bestaande toelatingen die KRW-normoverschrijdingen veroorzaken. Er wordt naar gestreefd, zo schrijft de minister, om de analyse nog voor de zomer af te ronden.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.