Tijdens de 2023-editie van de vakbeurs Aqua Nederland staat de toekomst van het watermanagement meer dan ooit centraal. Dat stelt organisator Easyfairs. Naast de exposantenbeurs wordt een ruim kennisprogramma ontwikkeld. In twee kennistheaters en met side-events en een driedaags minisymposium geven watertechbedrijven, adviesbureaus, netwerkorganisaties en waterschappen lezingen en workshops over onder meer circulariteit, energietransitie, klimaatadaptatie en veilig water.
De vakbeurs wordt op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 maart 2023 gehouden in de Evenementenhal Gorinchem. De beursvloer is onderverdeeld in vier segmenten: afvalwater, drinkwater, proceswater en stedelijk water & rioolbeheer. Op de vernieuwde bovenverdieping, Next Level, worden twee theaters ingericht: een Watertheater en een Stedelijk Watertheater.
In het Watertheater wordt het kennisprogramma ingevuld met drie themadagen: proceswater dinsdag, waterschap woensdag en drinkwater donderdag. “Bedrijven die aan het woord komen zijn onder andere Koninklijk Nederlands Waternetwerk, KWR, Stichting Nederlands Veiligheidsinstituut, Water Alliance, Duspot, Hach en Veolia”, zegt Esther Rodenburg van Easyfairs Nederland.
In het Stedelijk Watertheater zijn elke dag sessies over diverse thema’s op het gebied van klimaat, rioolbeheer en stedelijk water, waarbij ook wordt gericht op bezoekers die werkzaam zijn bij of voor lokale overheden als gemeenten. Er zijn meerdere side-events van onder meer Deltares, Platform DIO, Bouwend NL en biedt Koninklijk Nederlands Waternetwerk een studentenprogramma aan.
Op Next Level krijgen voorts de Innovatiestraat en de IKN-straat een plek en zullen veel prominente organisaties uit de waterketen op Next Level te vinden zijn, zoals TBS-SVA Groep, WaterCampus, Tauw, Croonwolter&Dros, Mobilis, KWR, Royal HaskoningDHV, Sweco Nederland, ENVAQUA, Water Alliance, NWP en Vandervalk + Degroot BV.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)