0
0
0
s2sdefault

Door nu rekening te houden met de stijging van de zeespiegel, kunnen in de toekomst miljoenen mensen worden gered. Dat laten onderzoekers van onder andere Deltares en de Universiteit Utrecht zien aan de hand van verschillende scenario’s, met en zonder wereldwijde inspanning om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Met een zogenaamde scenario-neutrale aanpak stelden zij vast wanneer, waar en hoe snel kustgebieden zich tot 2150 moeten aanpassen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Climate Risk Management.

Zeker na 2080 nemen de verschillen tussen de scenario’s toe, schrijven de onderzoekers, onder wie Marjolijn Haasnoot en Gundula Winter van Deltares. Als de zeespiegel wereldwijd gemiddeld 75 centimeter stijgt, verdubbelt het aantal mensen dat eens in de honderd jaar kans loopt op een overstroming.

Wanneer er weinig tot niets gebeurt om de emissies te verlagen, kan dat in 2080 al het geval zijn. Wanneer het wel lukt om de emissies aanzienlijk te verlagen, is er nog tot 2150 tijd voor maatregelen.

Nederland
De mate waarin het risico toeneemt, verschilt ook sterk per land. In sommige landen lopen 1 miljoen tot 5 miljoen mensen het risico de komende twee tot drie decennia al getroffen te worden door een extreme overstroming, bijvoorbeeld in China, Vietnam, Egypte en Indonesië.

Andere landen krijgen meer tijd om zich aan te passen, maar daar groeit het risico snel, bijvoorbeeld in Nederland, Thailand en Myanmar. Zonder extra maatregelen neemt het risico vooral in Oost- en Zuid-Azië, maar ook in Europa en Afrika toe.

Bebouwing
Ingrijpen is onvermijdelijk als we de risico’s op het huidige niveau willen houden, menen de onderzoekers. Dat kan door de risicogebieden te beschermen of overstromingsbestendig te maken, door bebouwing in risicogebieden te beperken of door gepland landwaarts te verplaatsen.

Het beperken van bebouwing in laaggelegen kustgebieden kan het risico van overstromingen eens in de honderd jaar de komende decennia bij alle klimaatscenario’s wereldwijd met 13 procent verminderen. Naarmate de zeespiegel sneller stijgt, zijn snellere of grootschaligere aanpassingen nodig.

De onderzoekers pleiten ervoor om de adaptatie die op lange termijn nodig is nu al op te pakken in samenhang met andere ontwikkelingen en investeringen. Als we dat niet doen, zijn de consequenties groot, ook financieel, zo waarschuwen ze.

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Climate Risk Management
Nieuwsbericht Deltares
H2O-bericht: Meeste Europese landen bereiden zich voor op zeespiegelstijging
H2O-bericht: Sweco: miljardeninvesteringen weer op de schop bij zeespiegelstijging
H2O-artikel: Marjolijn Haasnoot over zeespiegelstijging: ‘Paniek leidt tot niets’
H2O-bericht: Vier opties om grote zeespiegelstijging het hoofd te bieden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.