secundair logo knw 1

Uitsnede van een kaart uit het onderzoek die laat zien hoeveel mensen wonen in een gebied dat eens in de honderd jaar vanuit de kust kan overstromen.

Door nu rekening te houden met de stijging van de zeespiegel, kunnen in de toekomst miljoenen mensen worden gered. Dat laten onderzoekers van onder andere Deltares en de Universiteit Utrecht zien aan de hand van verschillende scenario’s, met en zonder wereldwijde inspanning om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Met een zogenaamde scenario-neutrale aanpak stelden zij vast wanneer, waar en hoe snel kustgebieden zich tot 2150 moeten aanpassen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Climate Risk Management.

Zeker na 2080 nemen de verschillen tussen de scenario’s toe, schrijven de onderzoekers, onder wie Marjolijn Haasnoot en Gundula Winter van Deltares. Als de zeespiegel wereldwijd gemiddeld 75 centimeter stijgt, verdubbelt het aantal mensen dat eens in de honderd jaar kans loopt op een overstroming.

Wanneer er weinig tot niets gebeurt om de emissies te verlagen, kan dat in 2080 al het geval zijn. Wanneer het wel lukt om de emissies aanzienlijk te verlagen, is er nog tot 2150 tijd voor maatregelen.

Nederland
De mate waarin het risico toeneemt, verschilt ook sterk per land. In sommige landen lopen 1 miljoen tot 5 miljoen mensen het risico de komende twee tot drie decennia al getroffen te worden door een extreme overstroming, bijvoorbeeld in China, Vietnam, Egypte en Indonesië.

Andere landen krijgen meer tijd om zich aan te passen, maar daar groeit het risico snel, bijvoorbeeld in Nederland, Thailand en Myanmar. Zonder extra maatregelen neemt het risico vooral in Oost- en Zuid-Azië, maar ook in Europa en Afrika toe.

Bebouwing
Ingrijpen is onvermijdelijk als we de risico’s op het huidige niveau willen houden, menen de onderzoekers. Dat kan door de risicogebieden te beschermen of overstromingsbestendig te maken, door bebouwing in risicogebieden te beperken of door gepland landwaarts te verplaatsen.

Het beperken van bebouwing in laaggelegen kustgebieden kan het risico van overstromingen eens in de honderd jaar de komende decennia bij alle klimaatscenario’s wereldwijd met 13 procent verminderen. Naarmate de zeespiegel sneller stijgt, zijn snellere of grootschaligere aanpassingen nodig.

De onderzoekers pleiten ervoor om de adaptatie die op lange termijn nodig is nu al op te pakken in samenhang met andere ontwikkelingen en investeringen. Als we dat niet doen, zijn de consequenties groot, ook financieel, zo waarschuwen ze.

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Climate Risk Management
Nieuwsbericht Deltares
H2O-bericht: Meeste Europese landen bereiden zich voor op zeespiegelstijging
H2O-bericht: Sweco: miljardeninvesteringen weer op de schop bij zeespiegelstijging
H2O-artikel: Marjolijn Haasnoot over zeespiegelstijging: ‘Paniek leidt tot niets’
H2O-bericht: Vier opties om grote zeespiegelstijging het hoofd te bieden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John