secundair logo knw 1

Plastic afval aan boord van een hulpboot van System 03 | Foto The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup heeft in 2024 een recordjaar geboekt in de strijd tegen plasticvervuiling. De NGO meldt dat het dit jaar 11,5 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren heeft verwijderd. Dit cijfer overtrof de totale hoeveelheid die in alle voorgaande jaren samen werd verzameld.

In april dit jaar behaalde de organisatie een mijlpaal. De afgelopen zes jaar haalde het 10 miljoen kilo afval uit het water. Afgelopen november verdubbelde de organisatie dit aantal: er werd 20 miljoen kilo plastic verwijderd. Een van de belangrijkste drijvende krachten achter dit succes was System 03, het systeem waarmee het plastic uit het water gehaald wordt.

System 03 onderscheidt zich door zijn grotere opvangcapaciteit, verbeterde operationele snelheid en geavanceerde technologie die beter kan omgaan met de variërende grootte en samenstelling van plastic in de oceaan. Bovendien maakt het gebruik van real-time monitoring en geautomatiseerde processen om de impact op het zeeleven te minimaliseren en tegelijkertijd maximale efficiëntie te garanderen.

Preventieve maatregelen
Naast het schoonmaken van oceanen richt The Ocean Cleanup zich ook op het voorkomen van plasticvervuiling bij de bron. In 2024 breidde de organisatie haar netwerk van rivierafvangpunten uit in:

  • Bangkok: het Interceptor Original systeem begon met operaties in de Chao Praya-rivier als onderdeel van een meerjarig initiatief om plasticvervuiling in de Golf van Thailand te verminderen.
  • Guatemala: de inzet van het Barricade XL systeem bij de Rio Motagua markeerde een belangrijke stap in de bescherming van de Golf van Honduras, een gebied met ’s werelds op een na grootste koraalrif.
  • Jamaica: het Interceptor 015 systeem werd geïnstalleerd in Sandy Gully, Kingston’s grootste waterweg, om de instroom van plastic in de Caribische Zee te verminderen.

Eerder dit jaar bevestigde The Ocean Cleanup dat het volledig opruimen van de Great Pacific Garbage Patch haalbaar is. Het geschatte kostenplaatje: 7,5 miljard dollar. Het verwijderen van plastic moet niet alleen directe voordelen voor mariene ecosystemen bieden, maar ook de leefomstandigheden van kustgemeenschappen verbeteren en de schadelijke gevolgen van microplastics in de voedselketen verminderen. “Het recordjaar versterkt de hoop dat een toekomst zonder plasticvervuiling mogelijk is”, aldus de organisatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Birgitta Putters · 10 days ago
    Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn