secundair logo knw 1

Plastic afval aan boord van een hulpboot van System 03 | Foto The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup heeft in 2024 een recordjaar geboekt in de strijd tegen plasticvervuiling. De NGO meldt dat het dit jaar 11,5 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren heeft verwijderd. Dit cijfer overtrof de totale hoeveelheid die in alle voorgaande jaren samen werd verzameld.

In april dit jaar behaalde de organisatie een mijlpaal. De afgelopen zes jaar haalde het 10 miljoen kilo afval uit het water. Afgelopen november verdubbelde de organisatie dit aantal: er werd 20 miljoen kilo plastic verwijderd. Een van de belangrijkste drijvende krachten achter dit succes was System 03, het systeem waarmee het plastic uit het water gehaald wordt.

System 03 onderscheidt zich door zijn grotere opvangcapaciteit, verbeterde operationele snelheid en geavanceerde technologie die beter kan omgaan met de variërende grootte en samenstelling van plastic in de oceaan. Bovendien maakt het gebruik van real-time monitoring en geautomatiseerde processen om de impact op het zeeleven te minimaliseren en tegelijkertijd maximale efficiëntie te garanderen.

Preventieve maatregelen
Naast het schoonmaken van oceanen richt The Ocean Cleanup zich ook op het voorkomen van plasticvervuiling bij de bron. In 2024 breidde de organisatie haar netwerk van rivierafvangpunten uit in:

  • Bangkok: het Interceptor Original systeem begon met operaties in de Chao Praya-rivier als onderdeel van een meerjarig initiatief om plasticvervuiling in de Golf van Thailand te verminderen.
  • Guatemala: de inzet van het Barricade XL systeem bij de Rio Motagua markeerde een belangrijke stap in de bescherming van de Golf van Honduras, een gebied met ’s werelds op een na grootste koraalrif.
  • Jamaica: het Interceptor 015 systeem werd geïnstalleerd in Sandy Gully, Kingston’s grootste waterweg, om de instroom van plastic in de Caribische Zee te verminderen.

Eerder dit jaar bevestigde The Ocean Cleanup dat het volledig opruimen van de Great Pacific Garbage Patch haalbaar is. Het geschatte kostenplaatje: 7,5 miljard dollar. Het verwijderen van plastic moet niet alleen directe voordelen voor mariene ecosystemen bieden, maar ook de leefomstandigheden van kustgemeenschappen verbeteren en de schadelijke gevolgen van microplastics in de voedselketen verminderen. “Het recordjaar versterkt de hoop dat een toekomst zonder plasticvervuiling mogelijk is”, aldus de organisatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Birgitta Putters · 6 days ago
    Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie