secundair logo knw 1

De 158 meter lange Interceptor 021 wordt momenteel gebouwd I Foto: The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup slaagt met Interceptor 006 er momenteel in om zo’n 60 tot 70 procent van de vervuiling van de Golf van Honduras vanuit de Rio Motagua te voorkomen. Om het resultaat nog te verbeteren, wordt aan de monding van de rivier in Guatemala binnenkort ook het nieuwe XL-type 021 ingezet.

Dit systeem is 158 meter lang en heeft een diepgang van ongeveer 1 meter. “De grootste Interceptor die we tot nu toe hebben ingezet”, meldt The Ocean Cleanup. Interceptor 021 wordt momenteel gebouwd. De bedoeling is om het opruimapparaat nog te gebruiken in het tweede deel van het regenseizoen dat duurt van mei tot oktober.

Het is een race tegen de klok om tijdig operationeel te zijn, aldus The Ocean Cleanup. “Als alles volgens plan verloopt, zou de gecombineerde impact van onze bestaande inzet in Rio Las Vacas (met Interceptor 006, red.) en de nieuwe inzet voldoende moeten zijn om de klus te klaren.”

De ngo werkt bij het nieuwe project samen met het ministerie van Milieu van Guatemala. Het ministerie exploiteert al een plastic inzamel- en sorteerfaciliteit in de stad El Quetzalito – waar Interceptor 021 wordt geplaatst – en neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de projectactiviteiten en het afvalbeheer.

Sterk vervuild deel van Caraïbische Zee
De twee Interceptors zijn van het type Barricade en worden ingezet om de Golf van Honduras schoon te krijgen en houden. Deze golf is een deel van de Caraïbische Zee en ligt tussen Honduras, Guatemala, Belize en het Mexicaanse schiereiland Yucatán.

The Ocean Cleanup omschrijft de Golf van Honduras als van een van de plekken op aarde die van oudsher het meest met plastic zijn vervuild. “Elk jaar spoelt tijdens het regenseizoen duizenden tonnen plastic door de Rio Motagua en komt terecht in dit deel van de westelijke Caraïbische Zee.”

Hiermee wordt grote schade aangebracht aan de natuurlijke omgeving van het gebied. Daartoe behoren meer dan twintig beschermde mariene gebieden en het Meso-Amerikaans Koraalrif, het op een na grootste koraalrif ter wereld (na het Groot Barrièrerif in Australië). “Het heeft ook gevolgen voor het levensonderhoud van duizenden mensen die afhankelijk zijn van het toerisme en de visserij in de regio.”

Guatemala schoonmaakprojectenDe locaties van de twee projecten in Guatemala

Al meer dan 10 miljoen kilo afval tegengehouden
The Ocean Cleanup heeft sinds 2019 verschillende pogingen gedaan om het probleem aan te pakken. In mei 2023 was het eindelijk raak met de inzet van Interceptor 006 in de Rio Las Vacas, de zijrivier die Guatemala-Stad met de Rio Motagua verbindt. “Sindsdien hebben we voorkomen dat meer dan 10 miljoen kilo afval – wat overeenkomt met meer dan 2.200 vrachtwagenladingen – naar de Golf van Honduras stroomt.”

Maar er is volgens The Ocean Cleanup meer nodig. Interceptor 006 wordt net stroomopwaarts van een waterkrachtdam ingezet, waar het plastic efficiënt kan worden onderschept omdat de stroming van de rivier wordt gedempt door de dam. “Af en toe wordt de overlaat van de dam echter geopend, waardoor hoge stroomsnelheden tot 7,5 meter per seconde ontstaan. Onder deze omstandigheden zijn we niet in staat om het plastic vast te houden.”

Er is een bijkomende reden. “Hoewel Interceptor 006 zich stroomafwaarts van de belangrijkste bronnen van vervuiling bevindt, liggen er tussen de Interceptor en de zee verschillende andere kleine steden. Die kunnen ook bijdragen aan het probleem.”

Grotere en sterkere versie
The Ocean Cleanup schat dat momenteel ongeveer 60 tot 70 procent van de vervuiling wordt tegengehouden. “Een grote stap voorwaarts maar nog niet voldoende om de Golf van Honduras terug te brengen naar zijn oorspronkelijke ongerepte staat.”

Daarom wordt er met de sterkere en grotere Interceptor 021 nu een tweede barrière opgeworpen. Het systeem komt te liggen in de stad El Quetzalito aan de monding van de Rio Motagua. “Wij hebben goede hoop dat dit een aanzienlijke impact zal hebben op de resterende vervuiling die anders de Golf van Honduras bereikt.”

Vervuild strand in GuatemalaVervuild strand in Guatemala I Foto: The Ocean Cleanup

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!