0
0
0
s2smodern

Het Texelse Zilt Proefbedrijf en Texel Saline hebben deze week faillissement aangevraagd. De directie ziet geen mogelijkheden om de activiteiten voort te zetten. Er ging meer geld uit, dan erin kwam. 

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van teelten op zilte landbouwgrond, met een minimale impact op de zoetwatervoorraad. De innovatieve testboerderij op Texel is opgericht door Marc van Rijsselberghe. De ondernemer kreeg veel waardering voor zijn werk en de bijdrage aan een oplossing van de almaar groter wordende verziltingsproblemen. Hij kreeg in 2018 de Cruquius Penning voor zijn pionierswerk. 

Van Rijsselberghe trok zich in maart van dit jaar terug uit het management. Gunnar Larsen en Robin Konijn zetten als directie het bedrijf voort.

Deze directie verklaarde deze week: “Na een aantal financieel zware jaren is er nog een keer intensief gewerkt aan een reorganisatie in het afgelopen jaar, maar ook deze heeft het tij niet kunnen keren. Te zware verliezen uit het verleden drukken te veel op de toekomst van de bedrijven.”

Verrast
Van Rijsselberghe is verrast door de aanvraag. Hij zegt tegen de Texelse Courant: "Toen ik mij in maart terugtrok uit het management van het bedrijf (niet als aandeelhouder) kon het bedrijf draaien en lagen er enorme kansen voor de toekomst. Tot enkele weken geleden was het huidige management zelfs nog bezig om het over te nemen. Dat nu faillissement is aangevraagd, kwam voor mij als een verrassing."

Uit de jaarrekeningen van Texel Saline B.V. blijkt dat de schuldpositie van het bedrijf in de afgelopen drie jaar verslechterde, als gevolg waarvan er sprake was van een negatief vermogen dat alleen maar toenam. Met een verslechterende solvabiliteit, het vermogen om op (korte en lange) termijn schulden terug te betalen, worden kredietverschaffers en leveranciers terughoudend om kredieten te verstrekken.  

De advocaat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten is nu door de rechtbank aangewezen als curator. Hij moet het faillissement afwikkelen. Vorige week zijn de dertien personeelsleden op de hoogte gebracht. 

Doorstart
Het management hoopt dat een ondernemer een doorstart wil maken met het proefbedrijf. De potentie is er, zegt directeur Konijn tegen dagblad Trouw. Daarbij wordt een link gelegd met het IPCC-rapport dat vorige week verscheen over de voedselproductie en waarin de zilte landbouw als één van de oplossingen wordt genoemd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Konijn tegen Trouw: “Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten.”

 

MEER INFORMATIE
Nederlands onderzoek maakt zilte landbouw mogelijk
Zilte landbouw gestimuleerd door nieuwe methode bepalen zouttolerantie
Pionier zilte landbouw krijgt Cruquius Penning 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.