secundair logo knw 1

Zilt proefboerderij op Texel

Het Texelse Zilt Proefbedrijf en Texel Saline hebben deze week faillissement aangevraagd. De directie ziet geen mogelijkheden om de activiteiten voort te zetten. Er ging meer geld uit, dan erin kwam. 

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van teelten op zilte landbouwgrond, met een minimale impact op de zoetwatervoorraad. De innovatieve testboerderij op Texel is opgericht door Marc van Rijsselberghe. De ondernemer kreeg veel waardering voor zijn werk en de bijdrage aan een oplossing van de almaar groter wordende verziltingsproblemen. Hij kreeg in 2018 de Cruquius Penning voor zijn pionierswerk. 

Van Rijsselberghe trok zich in maart van dit jaar terug uit het management. Gunnar Larsen en Robin Konijn zetten als directie het bedrijf voort.

Deze directie verklaarde deze week: “Na een aantal financieel zware jaren is er nog een keer intensief gewerkt aan een reorganisatie in het afgelopen jaar, maar ook deze heeft het tij niet kunnen keren. Te zware verliezen uit het verleden drukken te veel op de toekomst van de bedrijven.”

Verrast
Van Rijsselberghe is verrast door de aanvraag. Hij zegt tegen de Texelse Courant: "Toen ik mij in maart terugtrok uit het management van het bedrijf (niet als aandeelhouder) kon het bedrijf draaien en lagen er enorme kansen voor de toekomst. Tot enkele weken geleden was het huidige management zelfs nog bezig om het over te nemen. Dat nu faillissement is aangevraagd, kwam voor mij als een verrassing."

Uit de jaarrekeningen van Texel Saline B.V. blijkt dat de schuldpositie van het bedrijf in de afgelopen drie jaar verslechterde, als gevolg waarvan er sprake was van een negatief vermogen dat alleen maar toenam. Met een verslechterende solvabiliteit, het vermogen om op (korte en lange) termijn schulden terug te betalen, worden kredietverschaffers en leveranciers terughoudend om kredieten te verstrekken.  

De advocaat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten is nu door de rechtbank aangewezen als curator. Hij moet het faillissement afwikkelen. Vorige week zijn de dertien personeelsleden op de hoogte gebracht. 

Doorstart
Het management hoopt dat een ondernemer een doorstart wil maken met het proefbedrijf. De potentie is er, zegt directeur Konijn tegen dagblad Trouw. Daarbij wordt een link gelegd met het IPCC-rapport dat vorige week verscheen over de voedselproductie en waarin de zilte landbouw als één van de oplossingen wordt genoemd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Konijn tegen Trouw: “Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten.”

 

MEER INFORMATIE
Nederlands onderzoek maakt zilte landbouw mogelijk
Zilte landbouw gestimuleerd door nieuwe methode bepalen zouttolerantie
Pionier zilte landbouw krijgt Cruquius Penning 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John