0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Texelse Zilt Proefbedrijf en Texel Saline hebben deze week faillissement aangevraagd. De directie ziet geen mogelijkheden om de activiteiten voort te zetten. Er ging meer geld uit, dan erin kwam. 

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van teelten op zilte landbouwgrond, met een minimale impact op de zoetwatervoorraad. De innovatieve testboerderij op Texel is opgericht door Marc van Rijsselberghe. De ondernemer kreeg veel waardering voor zijn werk en de bijdrage aan een oplossing van de almaar groter wordende verziltingsproblemen. Hij kreeg in 2018 de Cruquius Penning voor zijn pionierswerk. 

Van Rijsselberghe trok zich in maart van dit jaar terug uit het management. Gunnar Larsen en Robin Konijn zetten als directie het bedrijf voort.

Deze directie verklaarde deze week: “Na een aantal financieel zware jaren is er nog een keer intensief gewerkt aan een reorganisatie in het afgelopen jaar, maar ook deze heeft het tij niet kunnen keren. Te zware verliezen uit het verleden drukken te veel op de toekomst van de bedrijven.”

Verrast
Van Rijsselberghe is verrast door de aanvraag. Hij zegt tegen de Texelse Courant: "Toen ik mij in maart terugtrok uit het management van het bedrijf (niet als aandeelhouder) kon het bedrijf draaien en lagen er enorme kansen voor de toekomst. Tot enkele weken geleden was het huidige management zelfs nog bezig om het over te nemen. Dat nu faillissement is aangevraagd, kwam voor mij als een verrassing."

Uit de jaarrekeningen van Texel Saline B.V. blijkt dat de schuldpositie van het bedrijf in de afgelopen drie jaar verslechterde, als gevolg waarvan er sprake was van een negatief vermogen dat alleen maar toenam. Met een verslechterende solvabiliteit, het vermogen om op (korte en lange) termijn schulden terug te betalen, worden kredietverschaffers en leveranciers terughoudend om kredieten te verstrekken.  

De advocaat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten is nu door de rechtbank aangewezen als curator. Hij moet het faillissement afwikkelen. Vorige week zijn de dertien personeelsleden op de hoogte gebracht. 

Doorstart
Het management hoopt dat een ondernemer een doorstart wil maken met het proefbedrijf. De potentie is er, zegt directeur Konijn tegen dagblad Trouw. Daarbij wordt een link gelegd met het IPCC-rapport dat vorige week verscheen over de voedselproductie en waarin de zilte landbouw als één van de oplossingen wordt genoemd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Konijn tegen Trouw: “Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten.”

 

MEER INFORMATIE
Nederlands onderzoek maakt zilte landbouw mogelijk
Zilte landbouw gestimuleerd door nieuwe methode bepalen zouttolerantie
Pionier zilte landbouw krijgt Cruquius Penning 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het