0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Texelse Zilt Proefbedrijf en Texel Saline hebben deze week faillissement aangevraagd. De directie ziet geen mogelijkheden om de activiteiten voort te zetten. Er ging meer geld uit, dan erin kwam. 

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van teelten op zilte landbouwgrond, met een minimale impact op de zoetwatervoorraad. De innovatieve testboerderij op Texel is opgericht door Marc van Rijsselberghe. De ondernemer kreeg veel waardering voor zijn werk en de bijdrage aan een oplossing van de almaar groter wordende verziltingsproblemen. Hij kreeg in 2018 de Cruquius Penning voor zijn pionierswerk. 

Van Rijsselberghe trok zich in maart van dit jaar terug uit het management. Gunnar Larsen en Robin Konijn zetten als directie het bedrijf voort.

Deze directie verklaarde deze week: “Na een aantal financieel zware jaren is er nog een keer intensief gewerkt aan een reorganisatie in het afgelopen jaar, maar ook deze heeft het tij niet kunnen keren. Te zware verliezen uit het verleden drukken te veel op de toekomst van de bedrijven.”

Verrast
Van Rijsselberghe is verrast door de aanvraag. Hij zegt tegen de Texelse Courant: "Toen ik mij in maart terugtrok uit het management van het bedrijf (niet als aandeelhouder) kon het bedrijf draaien en lagen er enorme kansen voor de toekomst. Tot enkele weken geleden was het huidige management zelfs nog bezig om het over te nemen. Dat nu faillissement is aangevraagd, kwam voor mij als een verrassing."

Uit de jaarrekeningen van Texel Saline B.V. blijkt dat de schuldpositie van het bedrijf in de afgelopen drie jaar verslechterde, als gevolg waarvan er sprake was van een negatief vermogen dat alleen maar toenam. Met een verslechterende solvabiliteit, het vermogen om op (korte en lange) termijn schulden terug te betalen, worden kredietverschaffers en leveranciers terughoudend om kredieten te verstrekken.  

De advocaat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten is nu door de rechtbank aangewezen als curator. Hij moet het faillissement afwikkelen. Vorige week zijn de dertien personeelsleden op de hoogte gebracht. 

Doorstart
Het management hoopt dat een ondernemer een doorstart wil maken met het proefbedrijf. De potentie is er, zegt directeur Konijn tegen dagblad Trouw. Daarbij wordt een link gelegd met het IPCC-rapport dat vorige week verscheen over de voedselproductie en waarin de zilte landbouw als één van de oplossingen wordt genoemd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Konijn tegen Trouw: “Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten.”

 

MEER INFORMATIE
Nederlands onderzoek maakt zilte landbouw mogelijk
Zilte landbouw gestimuleerd door nieuwe methode bepalen zouttolerantie
Pionier zilte landbouw krijgt Cruquius Penning 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het