secundair logo knw 1

Het wilgenbos in de Deltagoot | Foto Onderzoek 'Wave attenuation through forests under extreme conditions'

Bomen kunnen uitstekend golven dempen. Dat stellen de instituten Deltares, TU Delft en NIOZ na onderzoek op basis van proeven in de Deltagoot. Daarin werd in 2018 een bos van knotwilgen geplaatst. De bomen hebben tijdens de golftests in de goot nauwelijks schade opgelopen, terwijl ze golven dempten. De studie biedt inzicht in hoe bomen het beste kunnen worden ingezet voor waterveiligheid, aldus de onderzoekers.

Dat bomen het vermogen hebben om golven te dempen en stormschade te beperken, wordt wereldwijd onderschreven. Deze op natuur gebaseerde oplossingen krijgen ook veel aandacht, vooral na extreme stormen, stellen de onderzoekers in de studie die is gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Scientific Reports. “Beboste vooroevers, zoals moerassen en mangroves, worden wereldwijd gepromoot vanwege hun vermogen om de effecten van golven, wind en golfslag te verminderen.”

De potentie beperkt zich niet tot kusten, maar ook in rivieren en meren kunnen uiterwaardvegetatie en oerbossen bijdragen aan verminderen van ‘hydrodynamische energie’. Toch worden tot dusverre weinig beboste vooroevers aangelegd als kustbescherming. Reden daarvoor is, aldus de onderzoekers, dat de doeltreffendheid van bossen bij extremere gebeurtenissen nog nooit goed is onderbouwd met kwantitatieve gegevens op reële schaal.  

Belangrijke stap
Met het onderzoek op basis van proeven in de Deltagoot zijn die eerste wetenschappelijke gegevens er nu wel. De studie biedt handvatten voor oplossingen om kust- en riviergebieden te beschermen tegen weersextremen en de stijgende zeespiegel. “Combinaties van natuurlijke landschappen en harde keringen zijn veelbelovend en kunnen veel plekken in de wereld een stuk veiliger maken. Deze studie is een belangrijke stap bij het maken van ontwerpregels voor dergelijke innovatieve ontwerpen. We kunnen nu bijvoorbeeld veel beter berekenen hoe lang een bos voor een dijk moet zijn om de gewenste golfdemping te bereiken”, zegt Bregje van Wesenbeeck, hoofdauteur en kustexpert bij Deltares, op de website van Deltares. 

In de goot werden zowel intacte als ontbladerde knotwilgen blootgesteld aan verschillende waterstanden en golfhoogten. Duidelijk is geworden dat golf- en aanloophoogtes sterk verminderen en dat de bomen nauwelijks schade oplopen. Van Wesenbeeck: “We hebben op basis van deze proeven nieuwe inzichten gekregen over de factoren die van belang zijn bij het voorspellen van de golfdempende eigenschappen van vegetatie, bijvoorbeeld dat de bladeren van wilgen weinig bijdragen, maar dat zijtakken juist meer bijdragen dan we altijd dachten.”

De onderzoekers hebben waargenomen dat het oppervlak van de boomkruin het meest relevant is voor golfdemping. “De zeer flexibele bladeren dragen slechts in beperkte mate bij aan de effectiviteit”, aldus het onderzoek.


EEN BOS VAN 32 KNOTWILGEN

Test wilgen 900b Weergave van de experimenten in de Deltagoot | Figuur uit onderzoek 'Wave attenuation through forests under extreme conditions'

De onderzoekers bouwden een wilgenbos op reële schaal in de golfgoot van Deltares (300 meter lang, 5 meter breed en 9,5 meter diep). Er werden 32 wilgen in 16 rijen van 2 geplaatst. Zo ontstond een 40 meter lang bos op een 85 meter lang platform. De knotwilgen (Salix alba) bestonden uit stammen die 15 jaar oud waren met takken die 3 jaar lang niet waren gesnoeid. De wilgen werden met hun wortels (in een kluit) in de zanderige bodem van het platform geplaatst en gefixeerd door een betonlaag van 20 cm als bedding aan te brengen.

Gedurende 3 weken werden testen uitgevoerd op wilgen met bladeren, zonder bladeren, met een uitgedunde takdichtheid en, als controle, zonder wilgen (kaal platform). De golfkarakteristieken werden gemeten vóór het platform, vóór het bos en achter het bos met behulp van weerstandsgolfmeters en radargolfmeters. De golfoploop op de helling werd gemeten met camera's, een laserscanner en visuele waarnemingen.

De maximale golfdemping door het wilgenbos was ongeveer 22 procent over 40 meter, aldus het onderzoek. De maximale demping werd gerealiseerd door het wilgenbos met bladeren en volledig bladerdak. De golfdemping bleek sterk afhankelijk te zijn van het waterniveau. Bij een waterdiepte van 3 meter was de demping groter dan bij een waterdiepte van 4,5 meter.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek Golfslagdemping door bossen
Artikel op website Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.