0
0
0
s2smodern

Op twee locaties op het eiland Texel wordt getest of regenwater tijdens de winter in de ondergrond kan worden opgeslagen. Het water wordt vervolgens in de zomer op ‘een zuinige en slimme manier’ gebruikt om zo’n 50 tot 100 hectare aan akkers te irrigeren. Als de proef slaagt, wordt de toepassing opgeschaald want de boeren op Texel willen zelfvoorzienend worden als het gaat om zoet water.

Op Texel is geen externe wateraanvoer, wat de landbouw op het eiland kwetsbaar maakt. Het probleem speelt al jaren, maar wordt nu extreem duidelijk in drie droge jaren achtereen. De boeren op Texel, die niet mogen beregenen, hebben grote behoefte aan innovatieve irrigatiemethoden, want jaarrond valt er voldoende neerslag op Texel om te kunnen voorzien in de zoetwatervraag van de landbouw.

De kunst is om het water vast te houden, want water valt vooral in de winter en in zulke grote hoeveelheden dat een flink deel wordt afgevoerd naar de Waddenzee, jaarlijks zo'n 44 miljoen kuub. Arnold Langeveld, voorzitter LTO Noord afdeling Texel en één van de initiatiefnemers van ‘Zoete Toekomst Texel’, zegt: “Voor alle landbouw op Texel hebben we jaarlijks 6 tot 7 miljoen m3 nodig, dat betekent dat we 15 procent van het water moeten zien vast te houden.”

De proef wordt opgezet in polder Eijerland. Een exacte locatie moet nog worden bepaald. Zes boeren hebben zich gemeld voor de pilot. Het adviesbureau Acacia Water begeleidt de test en zet in op een systeem waarbij gebruikt wordt gemaakt van drains. Het opgevangen water wordt  opgeslagen onder de kleilaag in een zout grondwatermilieu, waarin regenwater zich verzamelt in een zogeheten zoetwaterlens. De toevoer van water aan de gewassen wordt waarschijnlijk ingevuld met subirrigatie waardoor de wortelzone vochtig blijft.

De proef is mogelijk door een bijdrage van Waddenfonds aan het project ‘Zoete Toekomst Texel’. Het fonds heeft een bedrag toegezegd van 850.000 euro. Dat is meer dan de helft van de geraamde kosten van de pilot, te weten 1,8 miljoen euro. Andere financiers zijn de boeren van Texel, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, LTO Noord Fondsen, gemeente Texel, TESO, Texelfonds en de Krim Texel.

LEES OOK
H2O vakartikel van Acacia Water over anti-verziltingsdrainage: een waardevolle zoetwatermaatregel op perceelsniveau
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.