secundair logo knw 1

In de zomer van 2022 is De Aanvoerder langdurig ingezet; hier een beeld van de start I Foto: Blueice

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wilde deze week het gemaal De Aanvoerder in De Meern testen, om goed voorbereid te zijn op een eventueel erg droge zomer. Dat is afgeblazen omdat het mogelijk flink gaat regenen.

De Aanvoerder is een belangrijk onderdeel van de Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA). Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) brengt het speciaal hiervoor gebouwde gemaal in stelling bij grote droogte. Dan wordt zoetwater via Leidsche en Oude Rijn naar West-Nederland gepompt om daarmee verzilting tegen te gaan.

Het afgelopen jaar zijn er aanpassingen aan het gemaal gedaan en daarom was HDSR van plan om hiermee tussen 14 en 16 mei proef te draaien. Door de test is echter een streep gezet vanwege verwachte neerslag.

Roet in eten door regen
Het waterpeil in de Leidsche en Oude Rijn kan bij de test tijdelijk wat hoger zijn dan normaal, volgens de toelichting van HDSR. Dat is nu niet gewenst omdat er mogelijk veel regen gaat vallen. Het overtollige water moet dan uit de omringende polders volop naar de Leidsche en Oude Rijn kunnen worden gepompt, om wateroverlast in deze polders te voorkomen.

Het is uitstel en geen afstel. HDSR gaat het gemaal De Aanvoerder later alsnog testen in een periode waarin minder neerslag wordt verwacht.

Gemaal recent meermaals ingezet
De Aanvoerder is gebouwd in 1988. Toen werd er vanuit gegaan dat het gemaal eens in de acht jaar moest worden ingezet. Die inschatting is ingehaald door de klimaatverandering.

Na de eerste inzet in 1993 is De Aanvoerder ook in stelling gebracht in 2003, 2011, 2018, 2019 en het meest recent in 2022. En in 2023 scheelde het maar weinig of het gemaal moest alweer in actie komen, aldus De Stichtse Rijnlanden.

Neerslagtekort onder normaal
Het uitstellen van de test vanwege verwachte regen is een beetje tekenend voor het huidige landelijke beeld van de droogtesituatie. Ondanks een tijdje aangenaam lenteweer is het landelijk gemiddelde neerslagtekort momenteel 27 millimeter, duidelijk onder wat als normaal wordt gezien voor half mei. Het KNMI verwacht dat het tekort de komende dagen nog gaat dalen.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling komt in de droogtemonitor nog steeds met dezelfde mededeling als bij aanvang van het droogteseizoen op 1 april: er is sprake van een gunstige start. De afvoeren van de Rijn en Maas zijn normaal voor de tijd van het jaar, de zoetwatervoorraad in het IJsselmeergebied is op peil en de grondwaterstanden zijn overwegend hoger dan gemiddeld. Ook is het regionale watersysteem goed gevuld.

Geen speciale maatregelen
Waterschappen houden wel rekening met een toenemende droogte, maar er zijn voorlopig geen speciale maatregelen nodig. Zo meldt Waterschap Rivierenland in een vandaag gepubliceerd bericht dat rivier, droogte en buien elkaar in balans houden.

Het rivierengebied droogt zachtjes op, maar het vele water uit de winter, een nieuw golfje op de Rijn en soms een bui houden de sloten moeiteloos op peil. Het moment dat het waterschap water aan moet voeren, laat dan ook nog op zich wachten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.