0
0
0
s2sdefault

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de rondreizende tentoonstelling ‘Wij & Water’ ingericht. Met deze tentoonstelling wil het hoogheemraadschap de inwoners vertellen over de gevolgen van klimaatverandering, de taken van het waterschap en de rol die mensen zelf kunnen spelen.

“Klimaatverandering heeft veel gevolgen voor het waterbeheer. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en heftige regenbuien komen vaker voor. Dat vraagt ook een verandering van onze werkwijze. Dat verhaal willen vertellen”, legt Nathalie van Delft van het Hoogheemraadschap van Delfland uit. “Maar we willen ook laten zien dat inwoners zelf stappen kunnen zetten.”

De tentoonstelling, die onder andere bij winkelcentra, educatiecentra en gemeentehuizen kan worden geplaatst, bestaat daarom uit de verhalen van zes inwoners. “Er zijn zeven panelen. Zes daarvan met portretfoto’s, een korte tekst en een QR-code waarmee de video over de verhalenverteller kan worden opgeroepen. Met deze verhalen willen we de diversiteit aan uitdagingen in het beheersgebied te schetsen.”

Delfland ligt aan de kust. Er zijn steden. Er is glastuinbouw en er zijn ook veenweides. Van Delft: “De verhalen van de inwoners koppelen we op deze manier aan de uitdagingen waar we als waterbeheerders voor staan. Het zevende paneel vertelt daarom over de opgaven van het hoogheemraadschap.”

De verhalen zijn te zien op de website van het hoogheemraadschap en er wordt ook via social media aandacht aan besteed. “De toegevoegde waarde van een tentoonstelling ligt volgens ons in het spontane, in de ontmoeting, in de fysieke kennismaking. Die zoeken we op. Dat effect wordt nog versterkt doordat de tentoonstelling de komende tijd op verschillende plekken te bezichtigen zal zijn. Daarom zijn we blij dat veel gemeenten de tentoonstelling enthousiast verwelkomen.”

 

MEER INFORMATIE
‘Wij & Water’-website

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Jan Willem Rijke · 1 months ago
    Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
    Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.