De klimaatverandering gaat steeds sneller, aldus een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie. De periode 2010-2019 is het warmste decennium sinds dit wordt bijgehouden.

Hitterecords die in Europa sneuvelden, enorme bosbranden in Australië en Siberië, op grote schaal smelten van ijs op de Zuidpool, oceanen die nog nooit zo warm waren. De klimaatverandering op land en in de atmosfeer en zee neemt in steeds sneller tempo toe, stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een overzicht van het mondiale klimaat in 2019. Volgens de WMO (de VN-organisatie op het gebied van weer, klimaat en water) heeft dit een groot effect op alle aspecten van het milieu en ook de gezondheid en het welzijn van de wereldbevolking.

Warmste decennium
Vorig jaar was mondiaal het een na warmste jaar ooit gemeten; alleen in 2016 (met El Nino) was de gemiddelde wereldtemperatuur nog iets hoger. De periode 2010-2019 is het warmste decennium. Vanaf 1980 is elk decennium warmer dan het vorige. De temperatuur is nu ongeveer 1.1 graad Celsius hoger dan die van het pre-industriële tijdperk.

De toename in broeikasemissies zorgt voor warmere oceanen, zeespiegelstijging en ingrijpende veranderingen in mariene ecosystemen. In 84 procent van het geheel aan oceaan waren er een of meerdere hittegolven. De oceanen absorbeerden tussen 2009–2018 23 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot. Het gevolg is echter verzuring van het water en dat heeft negatieve effecten op het zeeleven.

Voor het 32e jaar op rij krompen de gletsjers. Ook het ijs op de Noord- en Zuidpool blijft afnemen. De ijsmassa van Groenland kende een bovengemiddeld verlies van 329 gigaton in 2019. Door de bank genomen gaat hier jaarlijks 260 gigaton aan ijs verloren.

Veel extreme weersgebeurtenissen
De WMO wijst erop dat in 2019 in veel delen van de wereld extreme weersgebeurtenissen plaatsvonden, waarvan sommige op een nog niet eerder voorgekomen schaal. Zo viel er meer regen dan normaal in het moessonseizoen in een aantal Aziatische landen. Dat leidde tot overstromingen waarbij 2.200 mensen het leven lieten. Daarentegen was het bijzonder droog in Australië, Zuid-Afrika, Centraal-Amerika en delen van Zuid-Amerika. Er waren vorig jaar wereldwijd 99 tropische cyclonen.

Volgens de WMO is na jaren van gestage daling honger nu weer aan het toenemen, als gevolg van klimaatverandering en extreme weersgebeurtenissen. Ruim 820 miljoen mensen hadden te weinig te eten. Vooral in de landen in de Hoorn van Afrika verslechterde de situatie door een combinatie van conflicten en droogte afgewisseld met hevige regen. In 2019 moesten wereldwijd 6,7 miljoen mensen hun huis verlaten vanwege natuurlijke gevaren, met name stormen en overstromingen.

Klimaatverandering is dé uitdaging van deze tijd, zegt secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties naar aanleiding van het WMO-rapport. Hij roept op tot meer actie omdat nu de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs nog bij lange na niet zullen worden gehaald. “We hebben weinig tijd meer om de ergste gevolgen van klimaatverstoring te voorkomen en de samenleving te beschermen. We moeten hoog mikken tijdens de volgende klimaatconferentie in Glasgow in november.”

 

MEER INFORMATIE
WMO-rapport over klimaat in 2019
Nieuwsartikel door de VN
Artikel in Britse krant The Guardian
EEA over klimaatrisico's in Europa
UNEP en WMO over broeikasgassen
IPCC: snellere zeespiegelstijging

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.