secundair logo knw 1

Foto: Elsemargriet via Pixabay

Het aantal projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is afgelopen jaar licht gestegen naar in totaal 511. De vermindering van het verlies van nutriënten is de opgave die het vaakst wordt aangepakt. Daarnaast groeit de aandacht voor klimaatadaptatie.

Het in 2013 gestarte Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is gericht op schoon en voldoende water en een betere bodem. De basis is dat boeren en tuinders vrijwillig maatregelen nemen die goed zijn voor hun bodem, gewas of vee, terwijl daarmee tegelijk wordt gewerkt aan de wateropgave. De teller staat volgens het DAW jaarverslag 2021 op in totaal 511 projecten, waarvan 229 inmiddels afgerond zijn. Ten opzichte van 2021 kwamen er 27 projecten bij (zie infographic).

Er zijn 223 projecten in de melkveehouderij en 126 in de akkerbouw. In het zuiden van het land vinden de meeste projecten plaats: 169. Daarna komen het westen (141), het noorden (103) en het oosten (90).

Kennisoverdracht bovenaan
In veel projecten wordt gewerkt aan meerdere van vijf opgaven. Vermindering van het verlies van nutriënten wordt het vaakst genoemd. Hiernaar wordt gestreefd bij 402 projecten. De andere opgaven zijn: verminderen van verlies van gewasbeschermingsmiddelen (246 projecten), klimaatadaptatie (213), verminderen van verdrogingsschade (212) en verminderen van natschade (143).

In het jaarverslag wordt het opvallend genoemd dat bij al deze opgaven kennisoverdracht bovenaan staat. Ook enkele andere maatregelen komen regelmatig voor, zoals de aanleg van regelbare drainage en het opstellen van een integraal bedrijfsplan als onderdeel van bewustwordingsactiviteiten die zich richten op de bevordering van waterbewust boeren.

Monitoren steeds belangrijker
Het DAW is een initiatief van de agrarische ondernemersorganisatie LTO Nederland dat wordt ondersteund door het Rijk, de provincies en de waterschappen. Tineke de Vries, voormalig bestuurder waterkwaliteit bij LTO Nederland, en Sander Mager, bestuurder van de Unie van Waterschappen, hebben het over een “boeiend 2021” in hun gezamenlijke voorwoord. Dat heeft te maken met de beperkingen door corona. “Het was een groot gemis dat de deelnemers van projecten elkaar niet tot nauwelijks in het veld konden ontmoeten.”

Er is nog wel het nodige bereikt. “Tegelijkertijd zijn er in 2021, ondanks alle beperkingen, toch projecten bijgekomen, succesvolle regionale projecten zijn landelijk uitgerold en projecten zijn afgerond.” Het belang van het monitoren van de resultaten uit de projecten wordt steeds groter, merken De Vries en Mager op. “Niet alleen op projectniveau, maar ook om de landelijke impact zichtbaar te maken.” Ze noemen het Bestuurlijk Overleg waarbij alle partners om tafel zitten, een mooie toevoeging aan het DAW. Volgens hen krijgt het DAW hierdoor de aandacht die het verdient.

Projecten DAWBron: DAW jaarverslag 2021

LEES OOK
H2O Vakartikel: effectmonitoring gemist bij DAW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.