Het aantal projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is afgelopen jaar licht gestegen naar in totaal 511. De vermindering van het verlies van nutriënten is de opgave die het vaakst wordt aangepakt. Daarnaast groeit de aandacht voor klimaatadaptatie.

Het in 2013 gestarte Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is gericht op schoon en voldoende water en een betere bodem. De basis is dat boeren en tuinders vrijwillig maatregelen nemen die goed zijn voor hun bodem, gewas of vee, terwijl daarmee tegelijk wordt gewerkt aan de wateropgave. De teller staat volgens het DAW jaarverslag 2021 op in totaal 511 projecten, waarvan 229 inmiddels afgerond zijn. Ten opzichte van 2021 kwamen er 27 projecten bij (zie infographic).

Er zijn 223 projecten in de melkveehouderij en 126 in de akkerbouw. In het zuiden van het land vinden de meeste projecten plaats: 169. Daarna komen het westen (141), het noorden (103) en het oosten (90).

Kennisoverdracht bovenaan
In veel projecten wordt gewerkt aan meerdere van vijf opgaven. Vermindering van het verlies van nutriënten wordt het vaakst genoemd. Hiernaar wordt gestreefd bij 402 projecten. De andere opgaven zijn: verminderen van verlies van gewasbeschermingsmiddelen (246 projecten), klimaatadaptatie (213), verminderen van verdrogingsschade (212) en verminderen van natschade (143).

In het jaarverslag wordt het opvallend genoemd dat bij al deze opgaven kennisoverdracht bovenaan staat. Ook enkele andere maatregelen komen regelmatig voor, zoals de aanleg van regelbare drainage en het opstellen van een integraal bedrijfsplan als onderdeel van bewustwordingsactiviteiten die zich richten op de bevordering van waterbewust boeren.

Monitoren steeds belangrijker
Het DAW is een initiatief van de agrarische ondernemersorganisatie LTO Nederland dat wordt ondersteund door het Rijk, de provincies en de waterschappen. Tineke de Vries, voormalig bestuurder waterkwaliteit bij LTO Nederland, en Sander Mager, bestuurder van de Unie van Waterschappen, hebben het over een “boeiend 2021” in hun gezamenlijke voorwoord. Dat heeft te maken met de beperkingen door corona. “Het was een groot gemis dat de deelnemers van projecten elkaar niet tot nauwelijks in het veld konden ontmoeten.”

Er is nog wel het nodige bereikt. “Tegelijkertijd zijn er in 2021, ondanks alle beperkingen, toch projecten bijgekomen, succesvolle regionale projecten zijn landelijk uitgerold en projecten zijn afgerond.” Het belang van het monitoren van de resultaten uit de projecten wordt steeds groter, merken De Vries en Mager op. “Niet alleen op projectniveau, maar ook om de landelijke impact zichtbaar te maken.” Ze noemen het Bestuurlijk Overleg waarbij alle partners om tafel zitten, een mooie toevoeging aan het DAW. Volgens hen krijgt het DAW hierdoor de aandacht die het verdient.

Projecten DAWBron: DAW jaarverslag 2021

LEES OOK
H2O Vakartikel: effectmonitoring gemist bij DAW

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!