0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De rivier- en grondwaterreserves nemen wereldwijd af. Uit een analyse van de Universiteit Twente blijkt nu dat ook de duurzame grens aan direct regenwatergebruik in veel regio's is bereikt en in verschillende landen in Europa, Midden-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië is overschreden. Er is te weinig regenwater.

Dat er een tekort aan blauw water, dus grond- en oppervlaktewater is, is al langer bekend. Er is ook een tekort aan groen water, de regenval boven land die direct gebruikt wordt door planten en verdampt naar de atmosfeer. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente. Ze publiceerden hierover het artikel Limits to the world’s green water resources for food, feed, fiber, timber, and bioenergy in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Regen voedt de rivieren en de grondwaterreserves. Een deel van de regenval wordt echter rechtstreeks gebruikt door planten en keert weer terug naar de atmosfeer als verdamping.

Biodiversiteit
Joep Schyns 180 Joep SchynsDit groene water is de grootste bron van water om voedsel, vezels (voor kleding), veevoer, hout en bio-energie te produceren. “Tevens is groen water essentieel voor de biodiversiteit op land dat volledig afhankelijk is van groen water. Dit is de eerste studie die de limieten aan de beschikbaarheid van groen water kwantificeert,” zegt Joep Schyns, een van de onderzoekers.

De onderzoekers kwantificeerden de groene waterschaarste door de hoeveelheid groen water, die wordt gebruikt voor de productie van biomassa voor de menselijke economie, in te schatten en tegenover de beschikbaarheid van groen water te stellen.

Schyns: “Dan moet je natuurlijk weten hoe het land wordt gebruikt. Daarom hebben we een raster over de wereldkaart gelegd met blokken van circa 10 bij 10 kilometer. Zo konden we invullen waar de regen valt en hoe, en in welke mate, het vervolgens wordt gebruikt.”

Menselijk gebruik
De druk op groene waterstromen is het grootst in de tropische regenwouden. In Europa wordt bijna al het groene water geoormerkt voor menselijk gebruik, met name landbouw, tuinbouw en bosbouw. “Dit gaat ten koste van het groene water dat beschikbaar is voor natuur. Maar er zit een einde aan de groei. Het zou echt ten koste gaan van de ecosystemen wereldwijd als we ons consumptiepatroon niet aanpassen.”

 

MEER INFORMATIE
Limits to the world’s green water resources for food, feed, fiber, timber, and bioenergy

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  G. 't Hooft · 5 months ago
  Een tekort aan weinig groen water? Wat betekent dat? Graag vertalen in goed Nederlands. Wat is groen water eigenlijk? Ik zou niet alleen willen weten waar veel water is en waar weinig, maar ook hoe water zich verplaatst, door de atmosfeer, door rivieren, door irrigatie. Of hoe het wordt tegengehouden door dammen. Hoe wordt water vervuild, hoeveel gaat verloren in zout oceaanwater, hoeveel water kunnen we ontzilten, etc. Wat kan gedaan worden om de waterhuishouding in de wereld te verbeteren, i.e. aan te passen aan een almaar groeiende wereldbevolking?
  • This commment is unpublished.
   nieuwsredactie H2O · 5 months ago
   Geachte G. 't Hooft. Dank voor uw reactie. U wees terecht op een tekstuele slordigheid, die zin is inmiddels aangepast. De definitie van groen water is ontleend aan de onderzoekers: 'de regenval boven land die direct gebruikt wordt door planten en verdampt naar de atmosfeer.' Uw overige vragen vallen buiten de kaders van het in dit nieuwsbericht aangehaalde onderzoek, al geeft Joep Schyns wel een antwoord op uw laatste vraag: het aanpassen van ons consumptiepatroon.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het