secundair logo knw 1

De rivier- en grondwaterreserves nemen wereldwijd af. Uit een analyse van de Universiteit Twente blijkt nu dat ook de duurzame grens aan direct regenwatergebruik in veel regio's is bereikt en in verschillende landen in Europa, Midden-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië is overschreden. Er is te weinig regenwater.

Dat er een tekort aan blauw water, dus grond- en oppervlaktewater is, is al langer bekend. Er is ook een tekort aan groen water, de regenval boven land die direct gebruikt wordt door planten en verdampt naar de atmosfeer. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente. Ze publiceerden hierover het artikel Limits to the world’s green water resources for food, feed, fiber, timber, and bioenergy in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Regen voedt de rivieren en de grondwaterreserves. Een deel van de regenval wordt echter rechtstreeks gebruikt door planten en keert weer terug naar de atmosfeer als verdamping.

Biodiversiteit
Joep Schyns 180 Joep SchynsDit groene water is de grootste bron van water om voedsel, vezels (voor kleding), veevoer, hout en bio-energie te produceren. “Tevens is groen water essentieel voor de biodiversiteit op land dat volledig afhankelijk is van groen water. Dit is de eerste studie die de limieten aan de beschikbaarheid van groen water kwantificeert,” zegt Joep Schyns, een van de onderzoekers.

De onderzoekers kwantificeerden de groene waterschaarste door de hoeveelheid groen water, die wordt gebruikt voor de productie van biomassa voor de menselijke economie, in te schatten en tegenover de beschikbaarheid van groen water te stellen.

Schyns: “Dan moet je natuurlijk weten hoe het land wordt gebruikt. Daarom hebben we een raster over de wereldkaart gelegd met blokken van circa 10 bij 10 kilometer. Zo konden we invullen waar de regen valt en hoe, en in welke mate, het vervolgens wordt gebruikt.”

Menselijk gebruik
De druk op groene waterstromen is het grootst in de tropische regenwouden. In Europa wordt bijna al het groene water geoormerkt voor menselijk gebruik, met name landbouw, tuinbouw en bosbouw. “Dit gaat ten koste van het groene water dat beschikbaar is voor natuur. Maar er zit een einde aan de groei. Het zou echt ten koste gaan van de ecosystemen wereldwijd als we ons consumptiepatroon niet aanpassen.”

 

MEER INFORMATIE
Limits to the world’s green water resources for food, feed, fiber, timber, and bioenergy

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):