0
0
0
s2smodern

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater. De rivier is vervuild met te hoge concentraties prosulcarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de landbouw.

Uit voorzorg is ook waterleidingbedrijf Evides in Rotterdam gestopt met het innemen van water uit de Maas.

Volgens WML is de stof in België in de rivier terecht gekomen. Rijkswaterstaat heeft de hoge concentraties tien dagen geleden gemeten ter hoogte van de grens. Deze was 2 microgram per liter, de norm is 1 microgram. WML is daarop meteen gestopt met waterinname.

Dat gebeurt overigens regelmatig, enkele tientallen keer per jaar. "Meestal duren die wel minder lang dan de huidige innamestop", zegt woordvoerder Koen Augustijn van de WML tegen 1Limburg. Wanneer de innamestop wordt opgeheven is niet duidelijk. De stop is niet invloed op de drinkwaterproductie.

Rijkswaterstaat zoekt in samenwerking met de Belgen naar de bron van de vervuiling.

Kwetsbaar
Jaarlijks wordt er 500 miljoen kuub water onttrokken aan de Maas voor de drinkwaterproductie door waterbedrijven in Nederland en België. De belangenbehartiger van deze drinkwaterbedrijven, RIWA Maas, stelde dit najaar in het jaarrapport dat de rivier steeds kwetsbaarder wordt als drinkwatervoorziening.

Niet alleen door verontreinigingen, maar ook door de droogte als gevolg van de klimaatverandering. Daardoor kent de rivier steeds langere perioden met lage afvoer, waardoor verontreinigingen als gevolg van lozingen of calamiteiten nauwelijks worden afgevoerd. 

 

MEER INFORMATIE
Jaarrapport RIWA Maas: Droogte in 2018 onderstreept: de Maas is kwetsbaar als drinkwatervoorziening

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.