0
0
0
s2smodern

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater. De rivier is vervuild met te hoge concentraties prosulcarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de landbouw.

Uit voorzorg is ook waterleidingbedrijf Evides in Rotterdam gestopt met het innemen van water uit de Maas.

Volgens WML is de stof in België in de rivier terecht gekomen. Rijkswaterstaat heeft de hoge concentraties tien dagen geleden gemeten ter hoogte van de grens. Deze was 2 microgram per liter, de norm is 1 microgram. WML is daarop meteen gestopt met waterinname.

Dat gebeurt overigens regelmatig, enkele tientallen keer per jaar. "Meestal duren die wel minder lang dan de huidige innamestop", zegt woordvoerder Koen Augustijn van de WML tegen 1Limburg. Wanneer de innamestop wordt opgeheven is niet duidelijk. De stop is niet invloed op de drinkwaterproductie.

Rijkswaterstaat zoekt in samenwerking met de Belgen naar de bron van de vervuiling.

Kwetsbaar
Jaarlijks wordt er 500 miljoen kuub water onttrokken aan de Maas voor de drinkwaterproductie door waterbedrijven in Nederland en België. De belangenbehartiger van deze drinkwaterbedrijven, RIWA Maas, stelde dit najaar in het jaarrapport dat de rivier steeds kwetsbaarder wordt als drinkwatervoorziening.

Niet alleen door verontreinigingen, maar ook door de droogte als gevolg van de klimaatverandering. Daardoor kent de rivier steeds langere perioden met lage afvoer, waardoor verontreinigingen als gevolg van lozingen of calamiteiten nauwelijks worden afgevoerd. 

 

MEER INFORMATIE
Jaarrapport RIWA Maas: Droogte in 2018 onderstreept: de Maas is kwetsbaar als drinkwatervoorziening

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het