secundair logo knw 1

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater. De rivier is vervuild met te hoge concentraties prosulcarb, een onkruidbestrijder die wordt gebruikt in de landbouw.

Uit voorzorg is ook waterleidingbedrijf Evides in Rotterdam gestopt met het innemen van water uit de Maas.

Volgens WML is de stof in België in de rivier terecht gekomen. Rijkswaterstaat heeft de hoge concentraties tien dagen geleden gemeten ter hoogte van de grens. Deze was 2 microgram per liter, de norm is 1 microgram. WML is daarop meteen gestopt met waterinname.

Dat gebeurt overigens regelmatig, enkele tientallen keer per jaar. "Meestal duren die wel minder lang dan de huidige innamestop", zegt woordvoerder Koen Augustijn van de WML tegen 1Limburg. Wanneer de innamestop wordt opgeheven is niet duidelijk. De stop is niet invloed op de drinkwaterproductie.

Rijkswaterstaat zoekt in samenwerking met de Belgen naar de bron van de vervuiling.

Kwetsbaar
Jaarlijks wordt er 500 miljoen kuub water onttrokken aan de Maas voor de drinkwaterproductie door waterbedrijven in Nederland en België. De belangenbehartiger van deze drinkwaterbedrijven, RIWA Maas, stelde dit najaar in het jaarrapport dat de rivier steeds kwetsbaarder wordt als drinkwatervoorziening.

Niet alleen door verontreinigingen, maar ook door de droogte als gevolg van de klimaatverandering. Daardoor kent de rivier steeds langere perioden met lage afvoer, waardoor verontreinigingen als gevolg van lozingen of calamiteiten nauwelijks worden afgevoerd. 

 

MEER INFORMATIE
Jaarrapport RIWA Maas: Droogte in 2018 onderstreept: de Maas is kwetsbaar als drinkwatervoorziening

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.