Argusvlinder, regenworm, stadsduif en vos. Met deze profielen om de biodiversiteit op een slimme manier in projecten te verankeren won TAUW een prijsvraag van vier waterschappen. Het advies- en ingenieursbureau gaat nu samen met deze waterschappen de biodiversiteitsprofielen realiseren.
Maak een voorstel over hoe biodiversiteit een prominente rol kan krijgen in projecten voor de afvalwaterketen, waterkeringen, waterbouwkundige werken, gebiedsinrichting of buitengewoon onderhoud van watergangen. Dat was de uitdaging waarmee Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap Hollandse Delta kwamen. De prijsvraag stond open voor de marktpartijen die meedoen aan de raamovereenkomst Integrale Technische Adviesdiensten van de vier waterschappen.
Het leverde elf inzendingen op. Het idee van de biodiversiteitsprofielen van TAUW viel het meest in de smaak bij de jury, die was samengesteld uit de waterschappen en de deelnemende bedrijven. Dit voorstel enthousiasmeert, is goed toepasbaar en prikkelt om de ambitie bij biodiversiteit stevig neer te zetten, aldus de jury. TAUW werd daarvoor tijdens de marktdag van 23 september beloond met een cheque van 20.000 euro. Met dit bedrag kan het bureau samen met de waterschappen de profielen realiseren.
Ambitie in een oogopslag te zien
Zo’n prijsvraag nodigt uit tot creatief nadenken, zegt Mirjam van der Plas, adviseur duurzame leefomgeving bij TAUW. “Wij hebben gebrainstormd met een aantal van onze ecologen en collega’s met een brede duurzame achtergrond. We streefden naar een eenvoudig en toegankelijk idee dat ook tot de verbeelding spreekt.”
Het resultaat bestaat uit vier aan diersoorten gekoppelde biodiversiteitsprofielen voor projecten: de argusvlinder (hoge ecologische ambitie, met name op beplanting en gevarieerde vegetatie), de regenworm (inzet op de bodem en bodemkwaliteit, als drager van de biodiversiteit), de stadsduif (weinig kansen voor biodiversiteit, slechts kleine ingrepen en maatregelen) en de vos (de combinatie van biodiversiteit en educatie, communicatie en beleving staat centraal). “Hiermee kunnen mensen in een oogopslag zien wat de ambitie voor biodiversiteit bij een project is.”
Deze aanpak brengt volgens Van der Plas focus aan in de ambities bij het bevorderen van de rijkdom van de natuur. “Ook als er maar weinig mogelijkheden voor maatregelen zijn zoals bij de houtduif, heb je daarover in ieder geval goed nagedacht.”
Profielen nu uitgewerkt
Het gaat om voorbeeldprofielen, vertelt Van der Plas. “Met het geldbedrag gaan we de profielen nu samen met de waterschappen uitwerken. Dat kan leiden tot aanpassing van de biodiversiteitsprofielen en ook andere namen. Denk bijvoorbeeld aan een dier dat representatief is voor de aquatische diversiteit, zoals de bever of een vissoort.”
De bedoeling is om straks bij elk project te kijken welk biodiversiteitsprofiel het beste aansluit bij de projectkenmerken. “Het is belangrijk dat daaraan het hele projectteam en ook de beheerder meedoen. Dit zorgt ervoor dat bij een project de maatregelen voor biodiversiteit haalbaar en realiseerbaar zijn.”
Anders nadenken gestimuleerd
Hoe kijkt Van der Plas naar de ambities van HHSK, Brabantse Delta, Delfland en Hollandse Delta bij het bevorderen van biodiversiteit? “Ze willen dit thema verankeren binnen de eigen organisatie en daarop mogen ze trots zijn. De vervolgstap is om het werkelijk te gaan doen en de biodiversiteit te borgen in projecten. Dat kan met de profielen.”
Van der Plas blikt met plezier terug op de deelname aan de prijsvraag en niet alleen vanwege de winst. “Het is leuk om op deze manier creatief te mogen zijn. Je denkt heel anders na over een onderwerp. Ik hoop dat waterschappen vaker dan ze nu doen, prijsvragen gaan uitschrijven.”
MEER INFORMATIE
Bericht van TAUW over de prijsvraag
Unie van Waterschappen over biodiversiteit
TAUW over biodiversiteit
H2O Actueel: groenbeleidsplan Hollandse Delta
De redenen dat ik dat vind zijn de volgende:
De landbouw heeft als sector veel belang bij een waterschapbeleid dat zich ook blijft toespitsen op een passend waterbeheer met kennis van de agrarische sector.
De belangen zijn groot, wat ook wel blijkt uit het feit dat deze vroeger mede vanuit de agrarische sector zijn opgebouwd om goede landbouw te kunnen ontwikkelen
Een voorbeeld: tegenover mijn bedrijf in Zwinderen is een waterbekken ontwikkeld om tijdens hevige neerslag water te bergen en achterliggend gebied te ontlasten.
Hierdoor moesten al jaren bestaande waterbronnen van agrariers die in de buurt lagen op laste van het waterschap ontmanteld worden en achterop percelen worden geplaatst. Dit geeft veel ellende(dwars door gewassen rijden om er te komen.)
De reden zou zijn dat het waterbekken zou opdrogen. Wie snapt het nog? Daarna heeft Staatsbosbeheer geclaimd dat dit gebied moeras is geworden, geheel tegen alle afspraken in. De gevolgen kunnen groot zijn, wanneer een waterschap dan geen tegengas kan/wil geven omdat de agrarische sector geen vaste stem meer heeft.
Bovendien is deze sector de grootste betaler van de schappen en de grootste wateropvanger.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze sector verdient het niet om zo aan de kant gezet te worden. En ook al zijn boeren ook gewoon burgers van Nederland, met stemrecht, toch zijn geborgde zetels van groot belang.
Kennis van zaken en inbreng zijn zeer belangrijke zaken.
Die Young Scientists staan nu aan de lat!
Bekijk 't hier terug: https://youtu.be/krMwpIT4b38
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.