0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Dankzij een bijdrage van 3,6 miljoen euro uit het Waddenfonds kan het onderzoeksproject Waddentools Swimway Waddenzee binnenkort beginnen. Dit moet duidelijk maken hoe de leefomstandigheden voor vissen verbeterd kunnen worden.

Het is slecht gesteld met de visstand in de Waddenzee: de hoeveelheid vissen is de afgelopen vijftig jaar sterk afgenomen en echt grote vissen komen er bijna niet meer voor.

De afgelopen jaren zijn er meerdere projecten gestart om het tij te keren. Met het project Waddentools Swimway wordt nu onderzocht wat de effectiviteit van deze projecten is en wat de beste beheermaatregelen zijn om de visstand te verbeteren. Zo wordt gekeken naar de invloed van riffen bij de Afsluitdijk op de kraamkamerfunctie van de Waddenzee.

De totale kosten bedragen 5,5 miljoen euro. Behalve het Waddenfonds dragen ook het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (0,6 miljoen euro), Rijkswaterstaat Noord-Nederland (0,25 miljoen euro) en de drie waddenprovincies 0,23 miljoen euro) bij.

Belangrijk knooppunt
Net als voor trekvogels is de Waddenzee voor vissen een belangrijk knooppunt, aldus Rijkswaterstaat (RWS). Ruim honderd vissoorten maken er in hun leven gebruik van. Sommige vissen zijn er alleen in de warme maanden, andere juist in de winter. Schol, tong en haring gebruiken de Waddenzee vooral in de eerste maanden van hun leven.

Met het project worden al deze verschillende manieren waarop vissen de Waddenzee gebruiken – de swimways – in kaart gebracht. ''Mogelijk kunnen we met die kennis ook maatregelen nemen die de visstand verbeteren’’, verklaart marine bioloog Lies van Nieuwerburgh van RWS.

Zij ziet onder meer kansen voor vissen bij kwelders. ''Momenteel richten we onze kwelders vooral in voor planten en vogels. Dit onderzoek kan handvatten geven hoe we ze beter kunnen inrichten als kinderkamer voor vis, zoals jonge haring. Daarmee verbeteren we het onderwatervoedselweb van de Waddenzee.’’

Waddentools
Swimway Waddenzee maakt deel uit van het overkoepelende Waddentools-programma, dat werkt aan het ontwikkelen van effectieve en efficiënte beheermaatregelen voor de natuur van het Waddengebied. De totale looptijd bedraagt vijf jaar en eindigt in 2024.

Binnen het Waddentools Swimway Waddenzee-project werken drie kennisinstellingen nauw samen: de Rijksuniversiteit Groningen, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Wageningen Marine Research. De projectgroep bestaat verder uit de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland. Ook zijn verschillende (natuur)organisaties bij de uitvoering betrokken en wordt samenwerking gezocht met beroepsvissers op de Waddenzee.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het