secundair logo knw 1

De Oder is een grensrivier tussen Duitsland en Polen. Links Frankfurt aan de Oder, rechts Slubice

Architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco gaat overstromingsrisicobeheerplannen voor Polen ontwikkelen. Het bureau heeft als onderdeel van een consortium een contract getekend met de Staatswaterholding Polish Waters. De waarde van het contract is 9,4 miljoen euro, aldus het bureau. 

Het consortium bestaat verder uit Arcadis Poland and DHI Poland. Het project maakt deel uit van het doel van de Poolse regering om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de veerkracht ten opzichte van natuurrampen te vergroten.

Het risico van overstromingen doet zich vrijwel overal in Polen voor en houdt niet alleen verband met de klimaatverandering, maar ook met factoren die door de mens zijn veroorzaakt, staat in de nationale strategie voor klimaatadaptatie van Polen. 

Genoemd worden onder meer verkeerde ruimtelijke ontwikkeling in overstromingsgebieden van rivieren, maar ook ontoereikende retentiecapaciteit.

Oder
De herziening en actualisering van de overstromingsrisicobeheerplannen heeft betrekking op de stroomgebieden van onder meer de Oder, de Wisla en de Pregoła.

De opdracht aan het consortium omvat ook een voorlichtingscampagne en raadpleging van het publiek in de streken die dicht bij de stroomgebieden liggen.

De herziening en actualisering van de overstromingsrisicobeheerplannen zal naar verwachting tegen het einde van het eerste kwartaal van 2022 zijn afgerond, laat Sweco weten.

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.