secundair logo knw 1

Activiteit tijdens eerste Wadden Sea World Heritage Summer School | Foto Katharina Greitemann

Jongeren betrekken bij het Waddengebied. Dat is in het kort het doel van de Wadden Sea World Heritage Summer School 2025, die mede op initiatief van de Waddenacademie deze zomer wordt georganiseerd in Denemarken en Duitsland.

“Om de toekomst van het Waddengebied zeker te stellen, is het ontzettend belangrijk om jongeren te betrekken bij de uitdagingen die er spelen”, zegt Pieter van Beukering. Hij is bestuurslid van de Waddenacademie en hoogleraar Milieueconomie aan de Vrije Universiteit.

Pieter van Beukering Pieter van Beukering Van Beukering nam vorig jaar, met collega-docenten van andere universiteiten, het initiatief tot het opzetten van de eerste Wadden Sea World Heritage Summer School. “Het Waddengebied ligt in drie landen, te weten Denemarken, Duitsland en Nederland. Door met instituten uit die drie landen een Summer School op te zetten, laten we het belang van samenwerking in het beheer van het gebied zien.”

De Summer School, voor zestien studenten, is bedoeld voor deelnemers van verschillende opleidingen. “Het Waddengebied is een heel mooi studieobject, waar vragen spelen op het snijvlak van ecologie, economie en samenleving. Het gaat tijdens de Summer School niet alleen om samenwerking tussen studenten uit verschillende landen, maar juist ook uit verschillende disciplines.”

Het zomercollege begint op 18 augustus in het Deense Ribe en gaat vervolgens via het Duitse Sylt naar Wilhelmshaven, waar de afsluiting plaatsvindt tijdens het jaarlijkse Wadden Sea Day symposium op 29 augustus. “We gaan drie hele concrete casussen bekijken en de studenten maken kennis met lokale stakeholders. Het is de bedoeling eerst de bedreigingen in kaart te brengen, daarna de gevolgen daarvan voor de ecologische en maatschappelijke waarden en uiteindelijk toe te werken naar echte oplossingen. Die zullen aan de brede waddengemeenschap gepresenteerd worden tijdens het symposium.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.