0
0
0
s2smodern

Sinds 2000 is de milieubelasting van het Brabantse grondwater met 75 procent afgenomen. Een belangrijke rol daarbij speelt het project 'Schoon Water voor Brabant', waarvan de looptijd vorige week werd verlengd tot 2020.

Het project is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Brabant Water, ZLTO, de Brabantse waterschappen en stichting Duinboeren en heeft de vermindering van van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het grond- en oppervlaktewater als doel. Daar is het de afgelopen jaren succesvol in geweest.

Uit een afgelopen zomer verschenen rapport van CLM, dat samen met Delphy en Eco Consult het project uitvoert, bleek namelijk al dat de milieubelasting van het grondwater sinds 2000 met 75 procent is gedaald. "Daar zijn we vanzelfsprekend erg blij mee en onze opdrachtgevers ook," zegt Peter Leendertse van CLM. "Alle initiatiefnemers ondersteunen de verlenging tot de 2020. Alle partijen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken doen al mee en we kunnen het grond- en oppervlaktewater in Brabant nog schoner maken door nog meer telers en landbouwareaal bij het project te betrekken."

Deelname van de telers is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. "We bieden telers een palet aan praktische maatregelen aan, bijvoorbeeld emissiereducerende spuittechnieken of mechanische onkruidbestrijding. Ze kiezen zelf welke het beste bij hun bedrijf en specifieke situatie past. Maar we gaan er wel vanuit dat ze er een of meerdere kiezen. Uiteindelijk werkt keuzevrijheid voor de telers ook het meest motiverend. Wij begeleiden en geven tips, onder andere via de website schoonwaterwijzer.nl. Hier kunnen ze een checklist invullen en bekijken hoe goed ze bezig zijn met het terugdringen van emissies."

Hier (pdf) leest u het rapport van CLM.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.