Een investeringsprogramma van 3 miljoen euro moet meer licht werpen op ‘nieuwe’ chemicaliën die de huidige waterzuiveringsinstallaties nog ongezien passeren.

Waterzuiveringsinstallaties zijn al jarenlang vooral gericht op het verwijderen van fosfaat en stikstof. De laatste jaren komen er echter steeds meer ‘nieuwe’ chemicaliën voorbij, die potentieel schadelijk zijn. “Er zijn wel vermoedens van welke nieuwe stoffen dat zijn – denk aan resten van antibiotica en andere farmaceutische stoffen uit geneesmiddelen voor mensen of dieren en stoffen uit de industrie. Maar er zijn nog te weinig methoden om die stoffen goed te identificeren én om ze eruit te halen”, aldus Kirsten Ampt, program officer bij technologiestichting STW.

STW steekt daarom samen met kennisinstelling van regionale waterbeheerders STOWA, onderzoeksinstituut KWR en het TKI Watertechnologie (onderdeel van de Topsector Water) 3 miljoen euro in onderzoek dat moet leiden tot een kwalitatief betere afvalwaterzuivering en drinkwaterbereiding.

Ampt: “KWR en STOWA merken dat er steeds meer nieuwe chemicaliën in water terecht komen. Ons gezamenlijke investeringsprogramma is erop gericht die stoffen te identificeren en te verwijderen vóór ze in echt schadelijke hoeveelheden voorkomen.” Chemicaliën kunnen schade toebrengen aan waterplanten of -dieren, of in het drinkwater terechtkomen.
STW investeert 1,5 miljoen euro in het partnership-programma; de andere drie partijen elk een half miljoen. Onderzoekers die een beroep willen doen op de subsidie, kunnen tot 15 november een vooraanmelding indienen bij STW.

Meer informatie over de vooraanmelding op www.stw.nl/cecwc

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!