0
0
0
s2smodern

Een investeringsprogramma van 3 miljoen euro moet meer licht werpen op ‘nieuwe’ chemicaliën die de huidige waterzuiveringsinstallaties nog ongezien passeren.

Waterzuiveringsinstallaties zijn al jarenlang vooral gericht op het verwijderen van fosfaat en stikstof. De laatste jaren komen er echter steeds meer ‘nieuwe’ chemicaliën voorbij, die potentieel schadelijk zijn. “Er zijn wel vermoedens van welke nieuwe stoffen dat zijn – denk aan resten van antibiotica en andere farmaceutische stoffen uit geneesmiddelen voor mensen of dieren en stoffen uit de industrie. Maar er zijn nog te weinig methoden om die stoffen goed te identificeren én om ze eruit te halen”, aldus Kirsten Ampt, program officer bij technologiestichting STW.

STW steekt daarom samen met kennisinstelling van regionale waterbeheerders STOWA, onderzoeksinstituut KWR en het TKI Watertechnologie (onderdeel van de Topsector Water) 3 miljoen euro in onderzoek dat moet leiden tot een kwalitatief betere afvalwaterzuivering en drinkwaterbereiding.

Ampt: “KWR en STOWA merken dat er steeds meer nieuwe chemicaliën in water terecht komen. Ons gezamenlijke investeringsprogramma is erop gericht die stoffen te identificeren en te verwijderen vóór ze in echt schadelijke hoeveelheden voorkomen.” Chemicaliën kunnen schade toebrengen aan waterplanten of -dieren, of in het drinkwater terechtkomen.
STW investeert 1,5 miljoen euro in het partnership-programma; de andere drie partijen elk een half miljoen. Onderzoekers die een beroep willen doen op de subsidie, kunnen tot 15 november een vooraanmelding indienen bij STW.

Meer informatie over de vooraanmelding op www.stw.nl/cecwc

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.