secundair logo knw 1

Een investeringsprogramma van 3 miljoen euro moet meer licht werpen op ‘nieuwe’ chemicaliën die de huidige waterzuiveringsinstallaties nog ongezien passeren.

Waterzuiveringsinstallaties zijn al jarenlang vooral gericht op het verwijderen van fosfaat en stikstof. De laatste jaren komen er echter steeds meer ‘nieuwe’ chemicaliën voorbij, die potentieel schadelijk zijn. “Er zijn wel vermoedens van welke nieuwe stoffen dat zijn – denk aan resten van antibiotica en andere farmaceutische stoffen uit geneesmiddelen voor mensen of dieren en stoffen uit de industrie. Maar er zijn nog te weinig methoden om die stoffen goed te identificeren én om ze eruit te halen”, aldus Kirsten Ampt, program officer bij technologiestichting STW.

STW steekt daarom samen met kennisinstelling van regionale waterbeheerders STOWA, onderzoeksinstituut KWR en het TKI Watertechnologie (onderdeel van de Topsector Water) 3 miljoen euro in onderzoek dat moet leiden tot een kwalitatief betere afvalwaterzuivering en drinkwaterbereiding.

Ampt: “KWR en STOWA merken dat er steeds meer nieuwe chemicaliën in water terecht komen. Ons gezamenlijke investeringsprogramma is erop gericht die stoffen te identificeren en te verwijderen vóór ze in echt schadelijke hoeveelheden voorkomen.” Chemicaliën kunnen schade toebrengen aan waterplanten of -dieren, of in het drinkwater terechtkomen.
STW investeert 1,5 miljoen euro in het partnership-programma; de andere drie partijen elk een half miljoen. Onderzoekers die een beroep willen doen op de subsidie, kunnen tot 15 november een vooraanmelding indienen bij STW.

Meer informatie over de vooraanmelding op www.stw.nl/cecwc

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.