0
0
0
s2sdefault

Een consortium van zes bedrijven en instellingen onderzoekt of het mogelijk is om biobased en biologisch afbreekbare verpakkingen voor waterleidingelementen te maken. Dat zou zowel milieu- als tijdwinst opleveren. Het initiatief wordt ondersteund met subsidie van de provincie Zeeland.

De koppelingen voor nieuwe waterleidingen, die in de grond worden gelegd, worden nu verpakt in een plastic folie. Omdat dit plastic van fossiele grondstoffen is gemaakt, zorgt het gebruik voor milieubelasting. Daarnaast moet de folie voor plaatsing verwijderd worden en uiteindelijk afgevoerd. Dat kost tijd en geld.

Zes partijen hebben een consortium gevormd om een alternatief te ontwikkelen. “Ons doel is om een biobased materiaal te ontwikkelen dat sterk genoeg is om, indien nodig jarenlang, bovengronds te worden opgeslagen, en eenmaal onder de aarde biologisch afbreekbaar is,” vertelt Marcel Ernes, business development manager bij Green Chemistry Campus, een van de partners in het consortium. Daar maken, naast initiatiefnemer Prince Kunststof Infra, ook producent Isiflo en certificeringsbedrijf KIWA deel van uit. Brabant Water en DNWG Zeeland ondersteunen het project.

Haalbaarheidsstudie
Met 50.000 euro subsidie van de provincie Zeeland zal de komende zes maanden een haalbaarheidsstudie worden verricht. “Als eerste zal in kaart worden gebracht aan welke eisen de verpakkingen precies dienen te voldoen. Daarna hopen we te komen tot een prototype en dat aansluitend te testen in een proeftuinomgeving. Dan kunnen we kijken of het biobased alternatief in verschillende grondsoorten functioneert,” legt Luuk van Schijndel uit. Hij is als technisch accountmanager bij Green Chemistry Campus bij het project betrokken.

Volgens Ernes heeft de ontwikkeling van biologische, duurzame materialen de tijdgeest mee. “De discussie over het gebruik van fossiele plastics loopt natuurlijk al langer. Voor andere toepassingen zijn de afgelopen periode al biobased alternatieven gevonden. Deze toepassing zou bij mijn weten uniek zijn en kan voordelen opleveren voor iedereen die bezig is met de aanleg van waterleidingen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.