0
0
0
s2smodern

De opkomst was groot op de landelijke studiedag over de vraag ‘Hoe ontstenen we de stad?’. Een aanwijzing dat het onderwerp leeft.

Gemeenten en waterschappen zijn op zoek naar strategieën en manieren om hun inwoners te betrekken bij het klimaatbestendig inrichten van de stad. Er is noodzaak, een groot deel van het stedelijk gebied bestaat uit privé-tuinen. En de inrichting daarvan wordt al jaren gedomineerd door de tegel-trend, in bestaande wijken en ook in nieuwbouwwijken neemt de verstening toe. Een ontwikkeling die zich slecht verstaat met de toenemende extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering; in versteende tuinen kan het overvloedige regenwater tijdens hevige stortbuien niet weg.  

Heemraad Arie Bassa van Waterschap Rivierenland kreeg, zo vertelde hij vandaag op de landelijke studiedag van Stowa in Culemborg, boze burgers op de stoep omdat hun huizen en kelders de afgelopen jaren twee keer achtereen onder water kwamen te staan. Dat gebeurde na buien die volgens huidige berekeningen maar eens in de honderd jaar zouden vallen. Bassa: “Ze eisten droge voeten in ruil voor de waterschapsbelasting die zij keurig op tijd betaalden. We hebben geprobeerd uit te leggen wat er aan de hand is.” Daarom is hij blij dat een stad als Gorinchem zich heeft aangesloten bij de Landelijke Operatie Steenbreek, een initiatief om openbare ruimten te ontstenen en vergroenen. “Binnenkort gaan we met elkaar in overleg. Om te bespreken hoe we samen in actie kunnen komen.”

‘Haarlemmermeer Waterproof’, ‘Limburg Waterklaar’, ‘Amsterdam Rainproof’, ‘In de weer met neerslag’, ‘Het regent subsidie’, ‘Beter één tegel in je hand dan 10 op de grond’, ‘Huisje, boompje, beter’: onder dergelijke namen vinden in het hele land pilots, projecten, initiatieven en experimenten plaats om mensen over te halen hun tuinen te vergroenen. Te beginnen met publiekscampagnes met online en offline middelen, posters, de aanleg van voorbeeldtuinen, straatacties om bijvoorbeeld geveltuinen aan te leggen, enzovoort.  

Bewustwording is een eerste stap, het bieden van handelingsperspectief is een logisch vervolg. Niet alleen met tips voor het vergroenen van tuinen, ook met adviezen over het afkoppelen van hemelwaterafvoeren van het riool. Verschillende gemeenten (Venray, Ede) voeren keukentafelgesprekken, geven advies-op-maat én subsidie om hun inwoners te helpen bij het nemen van de nodige maatregelen. Hier en daar wordt ook geëxperimenteerd met gescheiden heffingen voor het afvoeren van hemelwater en afvalwater. Net zoals in België en Duitsland al bij wet is geregeld. Het wachten is op de aanbevelingen in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat met Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

 

Lees in het H2O magazine van juni een uitgebreide reportage over het ontstenen en vergroenen van de stad.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.