0
0
0
s2smodern

De opkomst was groot op de landelijke studiedag over de vraag ‘Hoe ontstenen we de stad?’. Een aanwijzing dat het onderwerp leeft.

Gemeenten en waterschappen zijn op zoek naar strategieën en manieren om hun inwoners te betrekken bij het klimaatbestendig inrichten van de stad. Er is noodzaak, een groot deel van het stedelijk gebied bestaat uit privé-tuinen. En de inrichting daarvan wordt al jaren gedomineerd door de tegel-trend, in bestaande wijken en ook in nieuwbouwwijken neemt de verstening toe. Een ontwikkeling die zich slecht verstaat met de toenemende extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering; in versteende tuinen kan het overvloedige regenwater tijdens hevige stortbuien niet weg.  

Heemraad Arie Bassa van Waterschap Rivierenland kreeg, zo vertelde hij vandaag op de landelijke studiedag van Stowa in Culemborg, boze burgers op de stoep omdat hun huizen en kelders de afgelopen jaren twee keer achtereen onder water kwamen te staan. Dat gebeurde na buien die volgens huidige berekeningen maar eens in de honderd jaar zouden vallen. Bassa: “Ze eisten droge voeten in ruil voor de waterschapsbelasting die zij keurig op tijd betaalden. We hebben geprobeerd uit te leggen wat er aan de hand is.” Daarom is hij blij dat een stad als Gorinchem zich heeft aangesloten bij de Landelijke Operatie Steenbreek, een initiatief om openbare ruimten te ontstenen en vergroenen. “Binnenkort gaan we met elkaar in overleg. Om te bespreken hoe we samen in actie kunnen komen.”

‘Haarlemmermeer Waterproof’, ‘Limburg Waterklaar’, ‘Amsterdam Rainproof’, ‘In de weer met neerslag’, ‘Het regent subsidie’, ‘Beter één tegel in je hand dan 10 op de grond’, ‘Huisje, boompje, beter’: onder dergelijke namen vinden in het hele land pilots, projecten, initiatieven en experimenten plaats om mensen over te halen hun tuinen te vergroenen. Te beginnen met publiekscampagnes met online en offline middelen, posters, de aanleg van voorbeeldtuinen, straatacties om bijvoorbeeld geveltuinen aan te leggen, enzovoort.  

Bewustwording is een eerste stap, het bieden van handelingsperspectief is een logisch vervolg. Niet alleen met tips voor het vergroenen van tuinen, ook met adviezen over het afkoppelen van hemelwaterafvoeren van het riool. Verschillende gemeenten (Venray, Ede) voeren keukentafelgesprekken, geven advies-op-maat én subsidie om hun inwoners te helpen bij het nemen van de nodige maatregelen. Hier en daar wordt ook geëxperimenteerd met gescheiden heffingen voor het afvoeren van hemelwater en afvalwater. Net zoals in België en Duitsland al bij wet is geregeld. Het wachten is op de aanbevelingen in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat met Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

 

Lees in het H2O magazine van juni een uitgebreide reportage over het ontstenen en vergroenen van de stad.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.