secundair logo knw 1

De historische uitwateringssluis Westerveld in Zwolle wordt gerenoveerd met hulp van studenten van het Zwolse Deltion College. De studenten reconstrueren de karakteristieke sluisdeuren naar historisch voorbeeld en zijn ook verantwoordelijk voor de plaatsing.

Sluis Westerveld werd in 1879 vervangen door een stoomgemaal. Tegenwoordig wordt het werk door een elektrisch gemaal verricht. "De sluis was dringend toe aan renovatie", vertelt Dirk-Jan Staman, projectleider bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Naast de sluisdeuren worden ook het krooshek en de loopbrug vervangen en wordt de oude sluiskom gerenoveerd. Eind 2017 moeten de werkzaamheden zijn afgesloten.

De historische uitwateringssluis heeft nog altijd een praktische functie. Het smalste stuk bij de sluis, waar al het water langskomt, is voorzien van een krooshek. "Zo wordt grof vuil opgevangen en blijft het water goed doorstromen. Door de sluis te renoveren dragen we dus bij aan goed peilbeheer."

De renovatie van de sluisdeuren wordt dus uitgevoerd door studenten van het Deltion College. Volgens Staman een mooie manier om kennis uit te wisselen met onderwijsinstellingen en studenten wellicht voor waterbeheer te interesseren. "Het is echt een mooie samenwerking, want de studenten hebben nu een praktijkopdracht die blijvend is en daadwerkelijk wordt gebruikt."

De deuren worden dus naar historisch voorbeeld opgebouwd. De studenten onderzoeken nu welke materialen vroeger werden gebruikt voor dit soort deuren. "Het wordt echt ambachtelijk aangepakt en kunststof of staal komt er dus in elk geval niet aan te pas."

De voortgang van de renovatie is via een gratis app te volgen. Gebruik de zoekterm ‘Sluis Westerveld’ om de app te downloaden in de AppStore.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.