0
0
0
s2smodern

Door een langdurige stroomstoring zag Hoogheemraadschap Delfland zich genoodzaakt om ongezuiverd rioolwater uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust te lozen op zee. Door storing van de rioolgemalen kwam er ook ongezuiverd water in het oppervlaktewater terecht.

De lozingen waren het gevolg van de stroomstoring die maandag grote delen van Den Haag trof. De storing duurde van half twaalf ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. De awzi Hourtust met zuiveringscapaciteit van 430.000 vervuilingseenheden (v.e.’s), was kort na middernacht weer operationeel. Dat de rwzi pas vele uren nadat stroomstoring was verholpen weer werkte, was een gevolg van problemen die zich voordeden met hoogspanningsschakelaars, schrijft het hoogheemraadschap in een Q&A.

Door de lozing geldt er dinsdag een negatief zwemadvies door bijna de hele kust van Den Haag. Het water kan maag- en darmklachten veroorzaken. Voor het leven in zee is de lozing niet schadelijk, aldus het hoogheemraadschap. Rijkswaterstaat monitort de kwaliteit van het zeewater op onder meer op E-coli en intestinale enterococcen.

Oppervlaktewater
Vanuit de rwzi Houtrust werd -verdund- afvalwater geloosd op het Haagse Verversingskanaal. In totaal ongeveer 12.600m3/h, aldus het hoogheemraadschap. Het afvalwater dat via het Verversingskanaal werd afgevoerd kwam in Scheveningen-Haven in zee terecht. Vanuit het rioolgemaal Scheveningen, dat ook stil kwam te liggen, werd afvalwater geloosd op de Haringkade.

Door de lozing van het ongezuiverde afvalwater op het oppervlaktewater kan er zuurstoftekort in het water ontstaan, met kans op schade voor het ecosysteem. “We hebben hierover contact gezocht met de hengelsportvereniging die ook voor ons de situatie in de gaten houdt”, schrijft het hoogheemraadschap.

Lange duur
Het hoogheemraadschap kwam in de problemen door de lange duur van de stroomstoring en de navolgende problemen met de schakelaars.
De afvalwaterzuivering heeft beperkte noodstroomvoorzieningen, schrijft Delfland. “Deze zijn bedoeld om de zuivering te kunnen blijven monitoren en het biologische proces op de zuivering te laten werken. Het afvalwater kan 8 uur in het systeem worden gebufferd.”

Omdat een storing praktisch nooit langer duurt, is er niet voor gekozen om in meer noodstroom te investeren, stelt het hoogheemraadschap. Of dat na deze calamiteit zo blijft, is de vraag. "We gaan evalueren en onze processen zo nodig aanpassen." 

 

Update: het bericht is aangevuld met informatie uit de Q&A van Delfland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.