secundair logo knw 1

Strand in Scheveningen

Door een langdurige stroomstoring zag Hoogheemraadschap Delfland zich genoodzaakt om ongezuiverd rioolwater uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust te lozen op zee. Door storing van de rioolgemalen kwam er ook ongezuiverd water in het oppervlaktewater terecht.

De lozingen waren het gevolg van de stroomstoring die maandag grote delen van Den Haag trof. De storing duurde van half twaalf ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. De awzi Hourtust met zuiveringscapaciteit van 430.000 vervuilingseenheden (v.e.’s), was kort na middernacht weer operationeel. Dat de rwzi pas vele uren nadat stroomstoring was verholpen weer werkte, was een gevolg van problemen die zich voordeden met hoogspanningsschakelaars, schrijft het hoogheemraadschap in een Q&A.

Door de lozing geldt er dinsdag een negatief zwemadvies door bijna de hele kust van Den Haag. Het water kan maag- en darmklachten veroorzaken. Voor het leven in zee is de lozing niet schadelijk, aldus het hoogheemraadschap. Rijkswaterstaat monitort de kwaliteit van het zeewater op onder meer op E-coli en intestinale enterococcen.

Oppervlaktewater
Vanuit de rwzi Houtrust werd -verdund- afvalwater geloosd op het Haagse Verversingskanaal. In totaal ongeveer 12.600m3/h, aldus het hoogheemraadschap. Het afvalwater dat via het Verversingskanaal werd afgevoerd kwam in Scheveningen-Haven in zee terecht. Vanuit het rioolgemaal Scheveningen, dat ook stil kwam te liggen, werd afvalwater geloosd op de Haringkade.

Door de lozing van het ongezuiverde afvalwater op het oppervlaktewater kan er zuurstoftekort in het water ontstaan, met kans op schade voor het ecosysteem. “We hebben hierover contact gezocht met de hengelsportvereniging die ook voor ons de situatie in de gaten houdt”, schrijft het hoogheemraadschap.

Lange duur
Het hoogheemraadschap kwam in de problemen door de lange duur van de stroomstoring en de navolgende problemen met de schakelaars.
De afvalwaterzuivering heeft beperkte noodstroomvoorzieningen, schrijft Delfland. “Deze zijn bedoeld om de zuivering te kunnen blijven monitoren en het biologische proces op de zuivering te laten werken. Het afvalwater kan 8 uur in het systeem worden gebufferd.”

Omdat een storing praktisch nooit langer duurt, is er niet voor gekozen om in meer noodstroom te investeren, stelt het hoogheemraadschap. Of dat na deze calamiteit zo blijft, is de vraag. "We gaan evalueren en onze processen zo nodig aanpassen." 

 

Update: het bericht is aangevuld met informatie uit de Q&A van Delfland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.