0
0
0
s2sdefault

De Nederlandse Noordzeekust is een stuk schoner geworden. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er nu 27 procent minder afval op het strand ligt dan tien jaar geleden. Vooral visserijgerelateerd afval en ballonnen worden steeds minder gevonden.

Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet, stelt de milieuorganisatie in het vandaag verschenen rapport ‘Goed op weg naar een schone zee’. Daarin worden de resultaten van twintig jaar strandafvalmonitoring langs de Nederlandse Noordzeekust, in opdracht van Rijkswaterstaat, gepresenteerd.

In de eerste tien jaar (2001-2010) werden gemiddeld 388 stuks afval per 100 meter aangetroffen, in de periode daarna (2011-2020) daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per 100 meter. Daarvan is 90 procent plastic.

Ballonnen verdwenen helemaal uit de top 5 van meest gevonden strandafval. Visserijgerelateerd afval (plastic draden en klossen, ofwel vispluis) staat nog steeds op nummer 1, maar de hoeveelheid daalde wel significant. Daarna volgen stukken groot en klein ondefinieerbaar plastic, plastic doppen en plastic snoep-, chips- en snackverpakkingen. Opvallend was dat het aantal plastic korrels, grondstof voor de plasticindustrie, de laatste tien jaar wel sterk is toegenomen.

Draagvlak
De stichting, die de resultaten samen met Wageningen University & Research analyseerde, voert drie verschillende oorzaken van deze positieve ontwikkeling aan. Allereerst is dat de aandacht voor zwerfafval, vooral voor plastic in zee, waardoor het draagvlak voor de aanpak ervan groeit.

Ten tweede is er lokaal, nationaal en internationaal beleid ingevoerd dat goed werkt, zoals een verbod op ballonoplatingen van gemeentes, een nationaal verbod op gratis plastic tasjes en internationale wetgeving voor het lozen van afval op zee.

Ten derde zetten burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer in voor een schone zee, door bijvoorbeeld het strand op te ruimen en de faciliteiten voor afvalafgifte in havens te verbeteren. Ook worden jaarlijks tonnen afval opgevist en aan land gebracht met het project Fishing for Litter.

Oproep
Toch is er nog werk aan de winkel, stelt de stichting. Jaarlijks worden er duizenden kilo’s afval opgeruimd tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour en via de grote rivieren stroomt veel afval de Noordzee in. "De zee is nog lang niet schoon."

Ze roept de overheid dan ook op om de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic zo snel en effectief mogelijk in te voeren en meer in te zetten op hergebruik van plastic. Ook het bedrijfsleven en consumenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en onnodig gebruik van plastic stoppen.

Voor vispluis moeten milieuvriendelijke alternatieven worden gezocht, containerverlies zoals bij de ramp met de MSC Zoe moet worden voorkomen en de instroom van afval via rivieren gestopt. "Het is noodzakelijk om het afvalprobleem samen bij de bron aan te pakken."

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Goed op weg naar een schone Noordzee'
H2O-bericht: 10.991 kilo afval opgeruimd tijdens schoonmaakactie Noordzeestrand

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.