0
0
0
s2smodern

De Nederlandse Noordzeekust is een stuk schoner geworden. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er nu 27 procent minder afval op het strand ligt dan tien jaar geleden. Vooral visserijgerelateerd afval en ballonnen worden steeds minder gevonden.

Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet, stelt de milieuorganisatie in het vandaag verschenen rapport ‘Goed op weg naar een schone zee’. Daarin worden de resultaten van twintig jaar strandafvalmonitoring langs de Nederlandse Noordzeekust, in opdracht van Rijkswaterstaat, gepresenteerd.

In de eerste tien jaar (2001-2010) werden gemiddeld 388 stuks afval per 100 meter aangetroffen, in de periode daarna (2011-2020) daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per 100 meter. Daarvan is 90 procent plastic.

Ballonnen verdwenen helemaal uit de top 5 van meest gevonden strandafval. Visserijgerelateerd afval (plastic draden en klossen, ofwel vispluis) staat nog steeds op nummer 1, maar de hoeveelheid daalde wel significant. Daarna volgen stukken groot en klein ondefinieerbaar plastic, plastic doppen en plastic snoep-, chips- en snackverpakkingen. Opvallend was dat het aantal plastic korrels, grondstof voor de plasticindustrie, de laatste tien jaar wel sterk is toegenomen.

Draagvlak
De stichting, die de resultaten samen met Wageningen University & Research analyseerde, voert drie verschillende oorzaken van deze positieve ontwikkeling aan. Allereerst is dat de aandacht voor zwerfafval, vooral voor plastic in zee, waardoor het draagvlak voor de aanpak ervan groeit.

Ten tweede is er lokaal, nationaal en internationaal beleid ingevoerd dat goed werkt, zoals een verbod op ballonoplatingen van gemeentes, een nationaal verbod op gratis plastic tasjes en internationale wetgeving voor het lozen van afval op zee.

Ten derde zetten burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer in voor een schone zee, door bijvoorbeeld het strand op te ruimen en de faciliteiten voor afvalafgifte in havens te verbeteren. Ook worden jaarlijks tonnen afval opgevist en aan land gebracht met het project Fishing for Litter.

Oproep
Toch is er nog werk aan de winkel, stelt de stichting. Jaarlijks worden er duizenden kilo’s afval opgeruimd tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour en via de grote rivieren stroomt veel afval de Noordzee in. "De zee is nog lang niet schoon."

Ze roept de overheid dan ook op om de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic zo snel en effectief mogelijk in te voeren en meer in te zetten op hergebruik van plastic. Ook het bedrijfsleven en consumenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en onnodig gebruik van plastic stoppen.

Voor vispluis moeten milieuvriendelijke alternatieven worden gezocht, containerverlies zoals bij de ramp met de MSC Zoe moet worden voorkomen en de instroom van afval via rivieren gestopt. "Het is noodzakelijk om het afvalprobleem samen bij de bron aan te pakken."

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Goed op weg naar een schone Noordzee'
H2O-bericht: 10.991 kilo afval opgeruimd tijdens schoonmaakactie Noordzeestrand

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.