Rijkswaterstaat brengt het komende halfjaar nieuw zand aan op het strand van Katwijk. Het gaat om in totaal 600.000 kubieke meter zand dat verderop uit zee wordt gehaald.

De zandsuppletie vindt plaats tussen paal 89 (ter hoogte van Skuytevaert) en het uitwateringskanaal op het strand van Katwijk aan Zee. Op deze plek is de afgelopen jaren heel wat zand verdwenen door wind, golven en stroming, aldus Rijkswaterstaat. Door nu 600.000 kubieke meter nieuw zand aan te brengen over een lengte van 2.500 meter blijft de kustlijn op zijn plaats en worden de duinen gevoed.

Speciale baggerschepen ingezet
Hiervoor haalt Rijkswaterstaat in de periode van september tot en met eind februari het zand uit de Noordzee. Om de klus te klaren worden sleephopperzuigers ingezet, een speciaal type baggerschepen. Zij zuigen het zand op van de zeebodem op ongeveer 14 kilometer van de kust van Katwijk.

Daarna vaart zo’n schip naar de kust, waarna het zand via een persleiding op het strand wordt gespoten (zie infographic). Bulldozers verdelen vervolgens het zand over het strand. Tijdens de werkzaamheden blijft recreëren op het strand en in zee mogelijk. Wel is het werkterrein afgesloten.

Sterk slijtende kust
De zandsuppletie houdt verband met de dijk in duin-constructie waarmee de boulevard in 2014 is versterkt, om Katwijk en omgeving beter te beschermen tegen de zee. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst.

De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, met als gevolg dat de kust sterk slijt. Daarom is eerder in 2019 al nieuw zand aangebracht, toen 400.000 kubieke meter. Vanwege de veiligheid wordt deze operatie nu herhaald.

Infographic zandsuppletieInfographic: Rijkswaterstaat

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!