secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat brengt het komende halfjaar nieuw zand aan op het strand van Katwijk. Het gaat om in totaal 600.000 kubieke meter zand dat verderop uit zee wordt gehaald.

De zandsuppletie vindt plaats tussen paal 89 (ter hoogte van Skuytevaert) en het uitwateringskanaal op het strand van Katwijk aan Zee. Op deze plek is de afgelopen jaren heel wat zand verdwenen door wind, golven en stroming, aldus Rijkswaterstaat. Door nu 600.000 kubieke meter nieuw zand aan te brengen over een lengte van 2.500 meter blijft de kustlijn op zijn plaats en worden de duinen gevoed.

Speciale baggerschepen ingezet
Hiervoor haalt Rijkswaterstaat in de periode van september tot en met eind februari het zand uit de Noordzee. Om de klus te klaren worden sleephopperzuigers ingezet, een speciaal type baggerschepen. Zij zuigen het zand op van de zeebodem op ongeveer 14 kilometer van de kust van Katwijk.

Daarna vaart zo’n schip naar de kust, waarna het zand via een persleiding op het strand wordt gespoten (zie infographic). Bulldozers verdelen vervolgens het zand over het strand. Tijdens de werkzaamheden blijft recreëren op het strand en in zee mogelijk. Wel is het werkterrein afgesloten.

Sterk slijtende kust
De zandsuppletie houdt verband met de dijk in duin-constructie waarmee de boulevard in 2014 is versterkt, om Katwijk en omgeving beter te beschermen tegen de zee. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst.

De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, met als gevolg dat de kust sterk slijt. Daarom is eerder in 2019 al nieuw zand aangebracht, toen 400.000 kubieke meter. Vanwege de veiligheid wordt deze operatie nu herhaald.

Infographic zandsuppletieInfographic: Rijkswaterstaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.