0
0
0
s2sdefault

STOWA zoekt manieren om Thermische Energiewinning uit Oppervlaktewater (TEO) en fosforverwijdering ecologisch én economisch aantrekkelijk te kunnen combineren. Op zoek naar innovatieve oplossingen heeft STOWA een challenge uitgeschreven via het platform winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

Om de doelen uit het nationale Klimaatakkoord te halen en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat woningen en gebouwen in 2050 grotendeels aardgasvrij zijn, wordt gekeken naar alternatieve manieren van verwarming. “De interesse in Aquathermie, dus het terugwinnen van warmte uit afvalwater en oppervlaktewater, groeit,” stelt Michelle Talsma, projectleider bij STOWA.

STOWA legt nu de link tussen Aquathermie en waterkwaliteit. Verwarming door energie terug te winnen uit oppervlaktewater heeft volgens Talsma veel potentie. “Maar oppervlaktewater bevat vaak stoffen als fosfor en stikstof. Die kunnen een negatieve effect hebben op de biodiversiteit in het water. Als we de aanwezigheid van fosfor kunnen verminderen, verbeteren we de waterkwaliteit.”

Challenge
Wordt warmte uit oppervlaktewater gewonnen, dan wordt het water verpompt door filters en over warmtewisselaars. “We willen nu bekijken of deze stappen ook kansen bieden voor waterkwaliteitsverbetering. Doel is om het verpompte water met een betere kwaliteit te lozen dan het is onttrokken. Volgens mij een innovatief idee en daarom ideaal voor een challenge.”

De winnaar van de challenge kan rekenen op een hoofdprijs van 1000 euro en het vooruitzicht een mogelijke verdere uitwerking van het idee. Dit laatste in samenwerking met STOWA. “Met challenge, hopen we bedrijven, kennisinsituten, universiteiten uit te dagen om met ideeën te komen. Misschien hele nieuwe ideeën, misschien een nieuwe manier om al bestaande techniek te gebruiken. De challenge staat open voor iedereen: bedrijven en instellingen die we al kennen, maar we hopen ook op ideeën uit nieuwe bronnen. We laten ons graag verrassen!”

 

MEER INFORMATIE
De beschrijving van de challenge op winnovatie.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.