secundair logo knw 1

STOWA zoekt manieren om Thermische Energiewinning uit Oppervlaktewater (TEO) en fosforverwijdering ecologisch én economisch aantrekkelijk te kunnen combineren. Op zoek naar innovatieve oplossingen heeft STOWA een challenge uitgeschreven via het platform winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

Om de doelen uit het nationale Klimaatakkoord te halen en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat woningen en gebouwen in 2050 grotendeels aardgasvrij zijn, wordt gekeken naar alternatieve manieren van verwarming. “De interesse in Aquathermie, dus het terugwinnen van warmte uit afvalwater en oppervlaktewater, groeit,” stelt Michelle Talsma, projectleider bij STOWA.

STOWA legt nu de link tussen Aquathermie en waterkwaliteit. Verwarming door energie terug te winnen uit oppervlaktewater heeft volgens Talsma veel potentie. “Maar oppervlaktewater bevat vaak stoffen als fosfor en stikstof. Die kunnen een negatieve effect hebben op de biodiversiteit in het water. Als we de aanwezigheid van fosfor kunnen verminderen, verbeteren we de waterkwaliteit.”

Challenge
Wordt warmte uit oppervlaktewater gewonnen, dan wordt het water verpompt door filters en over warmtewisselaars. “We willen nu bekijken of deze stappen ook kansen bieden voor waterkwaliteitsverbetering. Doel is om het verpompte water met een betere kwaliteit te lozen dan het is onttrokken. Volgens mij een innovatief idee en daarom ideaal voor een challenge.”

De winnaar van de challenge kan rekenen op een hoofdprijs van 1000 euro en het vooruitzicht een mogelijke verdere uitwerking van het idee. Dit laatste in samenwerking met STOWA. “Met challenge, hopen we bedrijven, kennisinsituten, universiteiten uit te dagen om met ideeën te komen. Misschien hele nieuwe ideeën, misschien een nieuwe manier om al bestaande techniek te gebruiken. De challenge staat open voor iedereen: bedrijven en instellingen die we al kennen, maar we hopen ook op ideeën uit nieuwe bronnen. We laten ons graag verrassen!”

 

MEER INFORMATIE
De beschrijving van de challenge op winnovatie.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.