Jaarlijks steken de waterschappen tientallen miljoenen in de monitoring van de waterkwaliteit. Maatregelen om die kwaliteit te verbeteren, vragen veel investeringen. Ondanks deze inspanningen worden in Nederland de doelen niet gehaald. Dat rechtvaardigt volgens Stowa de ontwikkeling van een nieuw beoordelingssysteem.

Twintig jaar geleden zijn de meetlatten KaderRichtlijn Water ontwikkeld. “Deze meetlatten zijn beschrijvend”, zegt Bas van der Wal van Stowa. “Iedere zes jaar wordt er aan de Europese Commissie gerapporteerd over de kwaliteit van het water, maar bij die rapportage wordt niet ingegaan op de diagnose, op de vraag ‘waarom de waterkwaliteit is zoals hij is?’ Vanuit Stowa willen we dat veranderen door een nieuwe ecologische beoordelingssystematiek te ontwikkelen.”

In deze nieuwe systematiek wil Van der Wal de kennis over monitoring die de afgelopen jaren is opgedaan en de nieuwe technieken, die zijn ontwikkeld, integreren. “Het is na twintig jaar tijd voor iets nieuws. Wat mij betreft is er behoefte aan een moderne systematiek, dus met inachtneming van nieuwe inzichten uit bijvoorbeeld de Kennisimpuls Waterkwaliteit en met gebruik van dna- en sensortechnieken, die echt iets zeggen over de toestand van het water, en daarnaast de brug slaat van het waterbeheer naar het natuurbeheer.”

Esperanto
Want volgens Van der Wal toont de huidige analyse van de waterkwaliteit wel aan dat de waterkwaliteitsdoelen niet behaald zullen worden als er niet ook meer aandacht komt voor de effecten van terreinbeheer en grondgebruik op de waterkwaliteit. Organismen en biodiversiteit hebben natuurlijk geen boodschap aan het gescheiden beleid bij het beheer van water en van de droge bodem. Daarom willen we met deze systematiek ook de verbinding maken met terreinbeheerders. Dat betekent dat we tot een gemeenschappelijke taal, een Esperanto, willen komen en dit systeem samen met terreinbeheerders verder willen ontwikkelen.”

Maar de initiatiefnemer van de nieuwe systematiek wil meer verbindingen leggen met zijn project. Hij zoekt ook de connectie met de chemische kwaliteitsmetingen die onderdeel vormen van de KRW-rapportage. “Ook hiervoor geldt dat er nu gescheiden gerapporteerd wordt, maar dat het uiteindelijk zou moeten gaan om het monitoren van de kwaliteit van het ecosysteem van het water, die bepaald wordt door het samenspel van biologie en chemie. De ecotoxicologie vormt hier een brug”

Draagvlak
De systematiek is bedoeld voor beleidsmakers in Brussel, Den Haag en bij de diverse waterschappen, voor landbouwers en natuurbeheerders en uiteindelijk ook voor niet-specialisten. “Ook zij krijgen, op het land en in het water, te maken met de maatregelen die uiteindelijk nodig zijn om de waterkwaliteit op orde te brengen. Want de ambitie van het waterkwaliteitsbeheer verandert niet door het introduceren van een nieuw beoordelingssysteem. Om draagvlak voor die maatregelen te creëren, is het allereerst nodig dat iedereen begrijpt waarom het belangrijk is dat de kwaliteit verbetert. Daarom willen we heel toegankelijk communiceren, niet alleen naar de experts, maar juist ook naar de bredere buitenwereld.”

Van der Wal hoopt zijn systematiek in 2024 in een beta-versie af te hebben, zodat het twee jaar parallel kan draaien aan de KWR-monitoring. In 2027 loopt de huidige Kaderrichtlijn Water af. “Dan willen we het systeem operationeel hebben. Vanuit Stowa, en met ondersteuning van wetenschappelijke partners aan binnen- en buitenlandse universiteiten, zetten we daarom een team op om deze doelen te verwezenlijken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.