0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Indien van afvalwaterzuiveringen wordt verwacht dat ze medicijnresten uit het water filteren, is een uniforme methode om de verwijderingsefficiëntie te meten noodzakelijk. STOWA en het ministerie van I&W hebben de gezamenlijke waterschapslaboratoria daarom gevraagd om een robuuste methode te ontwikkelen voor bemonstering en analyse. Zo kan de verwijderingsefficiëntie van medicijnresten door rioolwaterzuiveringsinstallatie worden bepaald.

“De behoefte aan een goede bemonstering- en analysemethode om de verwijderingsefficiëntie door rwzi's van medicijnresten te bepalen, is groot”, stelt Bert Palsma van STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen.

Meerdere waterschappen werken op dit moment aan aanvullende zuiveringstechnieken om de emissie van medicijnresten naar het oppervlaktewater te beperken. Nu willen die waterschappen graag weten hoe effectief deze technieken zijn. Palsma: “En dan zijn bemonstering en analyse natuurlijk van het grootste belang.”

Uitdaging
Een uniforme en betaalbare methode om te meten hoe efficiënt rwzi’s medicijnresten zuiveren, ontbreekt. “De uitdaging van dit project is nu om de beschikbare methodes, onder andere voor oppervlaktewater, geschikt te maken voor het gebruik in afvalwater en dan met name voor het influent, het binnenkomende afvalwater en ook het effluent, het gezuiverde afvalwater”, vertelt Palsma.

Binnen het project is er voor gekozen om enkele gidsstoffen te identificeren om aan de hand daarvan een beeld te krijgen van de effectiviteit van de zuivering.

Palsma: “Het is een zoektocht. We gaan voor een robuuste en betaalbare koepelmethode, inclusief bemonstering, analyse en toetsing. Dat willen we nog dit jaar voor elkaar krijgen door uit te gaan van een bestaande analysemethode, gebruik te maken van al lopende internationale onderzoeken en een beperkte lijst gidsstoffen te selecteren."

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het