secundair logo knw 1

Indien van afvalwaterzuiveringen wordt verwacht dat ze medicijnresten uit het water filteren, is een uniforme methode om de verwijderingsefficiëntie te meten noodzakelijk. STOWA en het ministerie van I&W hebben de gezamenlijke waterschapslaboratoria daarom gevraagd om een robuuste methode te ontwikkelen voor bemonstering en analyse. Zo kan de verwijderingsefficiëntie van medicijnresten door rioolwaterzuiveringsinstallatie worden bepaald.

“De behoefte aan een goede bemonstering- en analysemethode om de verwijderingsefficiëntie door rwzi's van medicijnresten te bepalen, is groot”, stelt Bert Palsma van STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen.

Meerdere waterschappen werken op dit moment aan aanvullende zuiveringstechnieken om de emissie van medicijnresten naar het oppervlaktewater te beperken. Nu willen die waterschappen graag weten hoe effectief deze technieken zijn. Palsma: “En dan zijn bemonstering en analyse natuurlijk van het grootste belang.”

Uitdaging
Een uniforme en betaalbare methode om te meten hoe efficiënt rwzi’s medicijnresten zuiveren, ontbreekt. “De uitdaging van dit project is nu om de beschikbare methodes, onder andere voor oppervlaktewater, geschikt te maken voor het gebruik in afvalwater en dan met name voor het influent, het binnenkomende afvalwater en ook het effluent, het gezuiverde afvalwater”, vertelt Palsma.

Binnen het project is er voor gekozen om enkele gidsstoffen te identificeren om aan de hand daarvan een beeld te krijgen van de effectiviteit van de zuivering.

Palsma: “Het is een zoektocht. We gaan voor een robuuste en betaalbare koepelmethode, inclusief bemonstering, analyse en toetsing. Dat willen we nog dit jaar voor elkaar krijgen door uit te gaan van een bestaande analysemethode, gebruik te maken van al lopende internationale onderzoeken en een beperkte lijst gidsstoffen te selecteren."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).