secundair logo knw 1

Foto: Rony Michaud via Pixabay

Aquathermie wordt gezien als een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor aardgas. Het is daarbij belangrijk om technisch maatwerk te leveren. Deze en andere lessen uit projecten met aquathermie zijn te vinden in een studie van STOWA.

De grote belofte van de energietransitie, zo wordt aquathermie wel genoemd. De potentie van thermische energie uit afvalwater (TEA), drinkwater (TED) en oppervlaktewater (TEO) is groot, vooral van het laatste. Becijferd is dat zij samen in ruim de helft van de Nederlandse warmtevraag in 2050 zouden kunnen voorzien. In een rapport van het kenniscentrum STOWA worden lessen getrokken uit de praktijkervaringen in veertien projecten met TEA, TED of TEO.

De belangrijkste conclusies zijn: aquathermie is technisch maatwerk, is een betrouwbare bron, is in ontwikkeling en vraagt om samenwerking. Volgens STOWA levert het onderzoek goede bouwstenen op voor de handreiking voor het organiseren van aquathermieprojecten, die eraan komt. Het consortium WarmingUp van energiebedrijven, netbeheerders, onderzoeksinstellingen en overheden maakt deze handreiking.

Locatiespecifieke kenmerken maatgevend
Het draait om technisch maatwerk, blijkt uit de studie. TEA, TED en TEO zijn afhankelijk van locatiespecifieke kenmerken. Dat geldt niet alleen aan de kant van de bron. Ook de lokale warmtevraag en de samenloop met andere gebiedsontwikkelingen zijn bepalend voor de haalbaarheid.

De combinatie van de toepassing van aquathermie met seizoenopslag in een systeem of buffer voor warmte- en koudeopslag zorgt voor stabiele prestaties van een warmteproject. Installaties voor aquathermie zijn vanwege verontreiniging van waterstromen wel storingsgevoelig en onderhoudsintensief. Daarom wordt aangeraden om de hoeveelheid werk niet te onderschatten en voor een goede back-up en piekvoorziening te zorgen. Maak ook gebruik van goede materialen: titanium in plaats van roestvrijstaal.

Gebruiksvriendelijk alternatief voor aardgas
Aquathermie is een betrouwbare bron, niet alleen voor woonwijken en kantoren maar ook voor individuele woningen en kassen. Het wordt gezien als een gebruiksvriendelijk alternatief voor aardgas. Gebruikers ervaren de voordelen van lagetemperatuurverwarming, wat zorgt voor een prettig binnenklimaat. Wel is het in het begin wennen; daarom is goede informatie nodig.

De vergunningsvoorwaarden van waterbeheerders voor de warmtewinning bij TEO, TEA en TED zijn voldoende om nieuwe projecten te realiseren. In de praktijk zijn nog geen negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit waargenomen. Er is wel veel onbekend over de ecologische effecten van koudelozingen bij TEO. Slimme monitoring helpt om een beter beeld te krijgen.

Nog een leerproces
De volgende conclusie zal niemand verbazen: aquathermie is in ontwikkeling. De komende jaren wordt veel kennis en ervaring opgedaan over de werking en effecten van TEO, TEA en TED. Het is een leerproces, aldus de studie. Het advies is om goed af te spreken hoe om te gaan met onbekende effecten in vergunningverlening en verdeling van financiële risico’s.

Last but not least, voor aquathermie is samenwerking essentieel. Nieuwe projecten zorgen voor nieuwe samenwerkingen tussen gebiedspartners: gemeenten, waterschappen, provincies, energiebedrijven, woningcorporaties, bewoners en andere partijen. Daarom is het zaak om belangen van alle partijen vroegtijdig in het proces te delen, gezamenlijk afspraken te maken en samen te zoeken naar oplossingen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van STOWA plus rapport
H2O-artikel: aquathermie begint aan inhaalrace
H2O-bericht: viewer voor potentie aquathermie
H2O-bericht: monitoring ecologische effecten
H2O-bericht: grote juridische speelruimte
H2O-bericht: Green Deal Aquathermie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.