0
0
0
s2smodern

Het bedrijf Nederzand stopt met het storten van granuliet in de Gelderse zandwin- en natuurplas Over de Maas, in afwachting van het onderzoek naar de milieurisico’s van het restproduct. Dat heeft directeur Herman van der Linde gezegd tegen persbureau ANP.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Arcadis op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In december moet de conclusie op tafel liggen. Als blijkt dat de milieurisico’s er wel degelijk zijn, staakt Nederzand het storten definitief, tekent ANP op bij Van der Linde.  

De stort van granuliet zorgt voor veel onrust. De gemeente West Maas en Waal en omwonenden hebben bezwaren tegen het gebruik van granuliet in water, omdat daardoor de kankerverwekkende stof acrylamide vrij zou kunnen komen. De gemeente drong er bij minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW op aan de stort direct te staken. De vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA wees erop dat de natuurplas in open verbinding staat met de Maas en verontreinigde stoffen zich kunnen verspreiden in het watersysteem.

Onafhankelijk onderzoek
Hoewel schadelijke effecten niet zijn gebleken u
it eerdere onderzoeken en Van Nieuwenhuizen in een brief aan en debat met de Tweede Kamer stelde dat de stof niet schadelijk is, besloot ze eerder dit jaar vanwege de onrust toch een nieuw, onafhankelijk onderzoek te laten doen door een externe partij. Dat is Arcadis geworden.

Nerderzand kondigde deze week tijdens een rechtszitting over het granuliet aan met de stort te stoppen. Dat zal niet meteen gebeuren. Arcadis wil voor het onderzoek nog drie willekeurige monsters uit de ladingen nemen. Dat betekent dat er nog enkele ladingen worden gestort. Volgens Van der Linde wordt het granuliet 2 tot 3 keer per week aangevoerd met schepen, die elk 3.000 ton grondstof bevatten

Als blijkt dat stof toch schadelijke effecten heeft, zal Nederzand andere grond inzetten om de herinichting van Over de Maas te kunnen voltooien"In het uiterste geval gaan we minder bouwstoffen uit de plas halen dan de bedoeling was", stelt Van der Linde tegen het ANP. Het zandwin- en natuurproject in de uiterwaard van de Maas moet eind 2021 klaar zijn. 


LEES OOK
H2O-artikel: 'Integriteitsregels in kwestie granulietstort geschonden'
H2O-artikel: Ministers: storten granuliet in natuurplas Over de Maas ging volgens de regels
H2O-artikel: 'Rijkswaterstaat maakte ‘afvaldump’ in natuurplas Alphen mogelijk'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.