0
0
0
s2smodern

Het bedrijf Nederzand stopt met het storten van granuliet in de Gelderse zandwin- en natuurplas Over de Maas, in afwachting van het onderzoek naar de milieurisico’s van het restproduct. Dat heeft directeur Herman van der Linde gezegd tegen persbureau ANP.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Arcadis op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In december moet de conclusie op tafel liggen. Als blijkt dat de milieurisico’s er wel degelijk zijn, staakt Nederzand het storten definitief, tekent ANP op bij Van der Linde.  

De stort van granuliet zorgt voor veel onrust. De gemeente West Maas en Waal en omwonenden hebben bezwaren tegen het gebruik van granuliet in water, omdat daardoor de kankerverwekkende stof acrylamide vrij zou kunnen komen. De gemeente drong er bij minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW op aan de stort direct te staken. De vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA wees erop dat de natuurplas in open verbinding staat met de Maas en verontreinigde stoffen zich kunnen verspreiden in het watersysteem.

Onafhankelijk onderzoek
Hoewel schadelijke effecten niet zijn gebleken u
it eerdere onderzoeken en Van Nieuwenhuizen in een brief aan en debat met de Tweede Kamer stelde dat de stof niet schadelijk is, besloot ze eerder dit jaar vanwege de onrust toch een nieuw, onafhankelijk onderzoek te laten doen door een externe partij. Dat is Arcadis geworden.

Nerderzand kondigde deze week tijdens een rechtszitting over het granuliet aan met de stort te stoppen. Dat zal niet meteen gebeuren. Arcadis wil voor het onderzoek nog drie willekeurige monsters uit de ladingen nemen. Dat betekent dat er nog enkele ladingen worden gestort. Volgens Van der Linde wordt het granuliet 2 tot 3 keer per week aangevoerd met schepen, die elk 3.000 ton grondstof bevatten

Als blijkt dat stof toch schadelijke effecten heeft, zal Nederzand andere grond inzetten om de herinichting van Over de Maas te kunnen voltooien"In het uiterste geval gaan we minder bouwstoffen uit de plas halen dan de bedoeling was", stelt Van der Linde tegen het ANP. Het zandwin- en natuurproject in de uiterwaard van de Maas moet eind 2021 klaar zijn. 


LEES OOK
H2O-artikel: 'Integriteitsregels in kwestie granulietstort geschonden'
H2O-artikel: Ministers: storten granuliet in natuurplas Over de Maas ging volgens de regels
H2O-artikel: 'Rijkswaterstaat maakte ‘afvaldump’ in natuurplas Alphen mogelijk'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.