secundair logo knw 1

De Ramspolkering bij Kampen. Foto Rijkswaterstaat

De Ramspolkering en de Hollandsche IJsselkering worden vandaag rond het middaguur opnieuw gesloten. Door de zware westerstorm die vanmorgen over het land trekt, is het water tot grote hoogte gestuwd.

In het Ramsdiep bij Kampen werd om half twee de hoogste waterstand ooit gemeten: 1,26 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil snel zakt als vanmiddag de wind afneemt. De stormvloedkering Ramspol, een opblaasbare dam die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, kan dan weer open.

Hetzelfde geldt voor de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, die tijdens de nieuwjaarsstorm twee weken geleden als laatste van de toen alle vijf gesloten stormvloedkeringen weer open ging.

Code rood
Voor vandaag heeft het KNMI code rood voor een groot deel van het land aangekondigd, in de overige gebieden geldt code oranje. De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden nauwlettend in de gaten. Zij beoordelen of meer maatregelen nodig zijn. 

Duingebied
Het Hoogheemraadschap van Delfland is alert op het duingebied, maar verwacht aan de kust minder hoge waterstanden dan twee weken geleden. Toen was er namelijk ook sprake van springtij, en dat is nu niet het geval. De duinen hebben de storm van toen goed doorstaan, aldus Delfland. 

In Stavoren draait het Hooglandgemaal om het water vanuit de Friese boezem af te voeren. In Zeeland en Flevoland zijn dijkwachten ingezet. De dijken langs de IJssel raken beschadigd door geknapte bomen en takken die met de nodige snelheid naar de dijk drijven en er tegenaan beuken. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta zal de dijken de komende dagen controleren en de schade herstellen.

Lees ook de artikelen over de storm van 3 januari:

Rijkswaterstaat sluit alle waterkeringen en dat is uniek
Hollandsche IJsselkering als laatste weer open
Geen problemen verwacht door hoogwater

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.