secundair logo knw 1

De Ramspolkering bij Kampen. Foto Rijkswaterstaat

De Ramspolkering en de Hollandsche IJsselkering worden vandaag rond het middaguur opnieuw gesloten. Door de zware westerstorm die vanmorgen over het land trekt, is het water tot grote hoogte gestuwd.

In het Ramsdiep bij Kampen werd om half twee de hoogste waterstand ooit gemeten: 1,26 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil snel zakt als vanmiddag de wind afneemt. De stormvloedkering Ramspol, een opblaasbare dam die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, kan dan weer open.

Hetzelfde geldt voor de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, die tijdens de nieuwjaarsstorm twee weken geleden als laatste van de toen alle vijf gesloten stormvloedkeringen weer open ging.

Code rood
Voor vandaag heeft het KNMI code rood voor een groot deel van het land aangekondigd, in de overige gebieden geldt code oranje. De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden nauwlettend in de gaten. Zij beoordelen of meer maatregelen nodig zijn. 

Duingebied
Het Hoogheemraadschap van Delfland is alert op het duingebied, maar verwacht aan de kust minder hoge waterstanden dan twee weken geleden. Toen was er namelijk ook sprake van springtij, en dat is nu niet het geval. De duinen hebben de storm van toen goed doorstaan, aldus Delfland. 

In Stavoren draait het Hooglandgemaal om het water vanuit de Friese boezem af te voeren. In Zeeland en Flevoland zijn dijkwachten ingezet. De dijken langs de IJssel raken beschadigd door geknapte bomen en takken die met de nodige snelheid naar de dijk drijven en er tegenaan beuken. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta zal de dijken de komende dagen controleren en de schade herstellen.

Lees ook de artikelen over de storm van 3 januari:

Rijkswaterstaat sluit alle waterkeringen en dat is uniek
Hollandsche IJsselkering als laatste weer open
Geen problemen verwacht door hoogwater

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.