0
0
0
s2smodern

De aanhoudende regen en de storm zorgen voor overlast. Waterschappen en Rijkswaterstaat grijpen in om de situatie onder controle te houden. Rijkswaterstaat sloot zondag de stormvloedkering bij Ramspol vanwege de hoge waterstand in het IJsselmeer. Ook het peil in de Maas stijgt. 

Met het sluiten van de kering bij Ramspol zijn deze winter vier van de vijf stormvloedkeringen dicht geweest. 10 februari sloot Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen, Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering. De Maeslant- en Hartelkering is de enige die deze maand niet werd gesloten.

De balgstuw die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, gaat bij een bij een waterpeil van NAP +0,50 m dicht. Zondag stond het water 85 cm + NAP. Bovendien was de stroomsnelheid met 1 m3/s hoog, aldus Koos Hartnack van RWS Midden Nederland. 

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en de neerslag van de afgelopen dagen, zorgden voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden in en rond het IJsselmeer. In de loop van zondagavond ging de kering weer open. 

Friesland
In Friesland meldt Wetterskip Fryslân dat de sluizen in het gebied De Lege Wâlden tot woensdagochtend 26 februari gesloten blijven. “Het gaat hierbij om de sluizen bij Goingarijp, Broek, Langesloot en de Jouster Sluis die sinds 8 februari gesloten zijn. Vanwege de hoge waterstanden willen we opstuwing van het water door de wind tegengaan.”

Ook zette het waterschap het Woudagemaal in Lemmer onder stoom om extra water te spuien. 

Drentsche Aa 900 Drentsche Aa | Foto Hunze en Aa's

Drentsche Aa
De waterstand in de Drentsche Aa is uitzonderlijk hoog door de neerslag van de afgelopen weken, zegt waterschap Hunze en Aa's. “De grote hoeveelheid neerslag die zondag 23 februari viel zorgde ervoor dat het waterpeil in de beek verder opliep. Het gebied is zichtbaar nat, maar dit zorgt niet direct voor problemen. De beek is ingericht om te veel aan water op te vangen. De Drentsche Aa mag dus overstromen.”

Waterschap Vechtstromen zette zondag het Banisgemaal tussen de Loolee en het Kanaal Almelo-Nordhorn aan. "Dit in 1959 gebouwde gemaal heeft met zijn 2 pompen een capaciteit van 36 miljoen liter water per uur. Het wordt enkele malen per jaar in gebruik genomen als er veel water moet worden afgevoerd en draagt er onder andere aan bij dat Almelo droge voeten houdt."

Eendragtspolder
Zondagmiddag is de aflaat van de waterberging Eendragtspolder tijdelijk opengezet om het waterpeil op de Rotte niet te hoog te laten worden. De regen en wind zorgen voor flink verhoogde waterstanden in de Rotte, meldt Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. 

De regen houdt aan, aldus de verwachtingen. Ook in het stroomgebied van de rivieren, waardoor de afvoer zal toenemen. Zowel de afvoer van de Rijn als de Maas is al de hele maand bovengemiddeld hoog.

De afvoer in de Maas stijgt maandag en dinsdag naar ca 800 m3/s, later zal ze weer iets dalen, verwacht de website Waterpeilen.nl. De stand in de Rijn is 11,4 m + NAP en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de stand bij Lobith aan het eind van de week boven de 12 m uit zal komen.

 
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk artikel en een relevant onderwerp. Omdat hier inderdaad vaak niet goed over nagedacht wordt. Dit ziet er goed uit. Ik heb nog wel een overweging. De methode kan ook afhangen van wat je precies wil berekenen. Er wordt hier uitgegaan van een situatie waarin alle metingen een waarde zouden moeten hebben. Als ik naar figuur twee, drie en vijf kijk, ziet dit er meer uit als een scheve distributie met een hoop extra nullen. Ik denk dat dat zeker kan voorkomen, vooral bij microverontreinigingen.
Niet alle plekken worden bijvoorbeeld beïnvloed door emissiebronnen. Mogelijk wil je dan alleen de gemiddelde concentratie van alle metingen waar de verontreiniging ook echt aanwezig is. Dan zou een methode waar je de verdeling schat, en daarmee het aantal nullen vaststelt, en alleen een gemiddelde waarde aan een deel van de metingen (de niet-nullen) geeft, nauwkeuriger zijn voor het gemiddelde. Ook als je de fractie waar iets gemeten is wil weten, zou dit handig zijn. Ik vraag me af of deze aanpak ook gebruikt wordt.
Uitstekende aanvullingen Jos. Er is een "gesprek" ontstaan dat de toekomstige drinkwatervoorziening van Nederland kan vormgeven. Na Ozon-Actieve Kool Filtratie (AKF) en na UV/H2O2-AKF is het drinkwater microbiologisch betrouwbaar; dat bewijzen respectievelijk Waternet en PWN dagelijks op hun drinkwaterproductielocaties. De conventionele coagulatie, flocculatie, sedimentatie en snelfiltratie kan inmiddels kosten- en milieuefficient vervangen worden door Suspended Ion eXchange (SIX), in-line coagulatie en ceramische membraanfiltratie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Nederlandse procestechnologen de meest ideale waterbehandeling voor de geselecteerde bron kunnen ontwerpen. In geval van een installatie met grote capaciteit kan er zowel direct drinkwater geleverd worden en kan de wateraccu in de Veluwe intelligent opgeladen worden - jouw idee is een verdere uitwerking meer dan waard.
Het stromen van water door rioolbuizen heeft slijtage ten gevolg in met name de BOB (binnen onderkant buis).
Deze slijtage is een gevolg van het schuren en heeft plaats bij alle materialen. Alleen zachtere materialen slijten sneller als hardere materialen. Een logische verklaring voor aanwezigheid van microplastics bij RWZI's lijkt me.
Een groot deel van de transportleidingen van afvalwater in Nederland zijn kunststoffen: PE, PP en PVC.
Beste Herman van Dam en Jos Peters,
Boeiende discussie, waarvan ik denk dat ieders mening redelijk is, dus een waarheid-in-midden benadering zou een kans kunnen zijn en wellicht het onderzoeken waard. Suggesties zijn:
1) water infiltreren op de lage flank van de Veluwe, b.v. het Apeldoorns kanaal heeft nu ook een infiltrerende werking, nabij dit kanaal an een waterwinning wellicht wel zonder negatieve invloed op Veluwe massief te veroorzaken.
2) water gebruiken dat in wintermaanden uit de sprengen stroomt ook op de flank van de Veluwe, zodat sprengen blijven stromen en laaggelegen beken een redelijk debiet behouden (al is het debiet dan lager dan huidig).
vriendelijke groet, Gerrit Schouten (hydroloog en geboren op de oost-Veluwe)
Moeten we ons al zorgen gaan maken om het oppervlaktewater?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.